Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Септември 2010
Рефинансирането на кредитите за закупуване на агротехника по ПРСР
Предвижда се банките да разсрочват изтеглени заеми за вече закупена агротехника по мярка 121 от ПРСР при 9% лихва

Рефинансирането на кредитите за закупуване на агротехника по ПРСР

print

e-mail facebook
Земеделските производители, за които не стигна ресурса на мярка 121 в частта ù за закупуване на агротехника, ще бъдат улеснени, като получат рефинансиране на кредитите си от търговските банки до края на 2010 г. Това стана възможно след преразпределяне на бюджета на фонд „Земеделие”. По думите на изп. директор на фонда Калина Илиева това решение е взето след редица дискусии с представителите на браншовите организации в земеделския сектор. Предвижда се банките да разсрочват изтеглени заеми за вече закупена агротехника по мярка 121 от ПРСР при 9% лихва. Освен това ще могат да се удължават сроковете за погасяване на кредитите до 24 или 72 месеца в зависимост от периода, за който са отпуснати първоначално.

Адекватна и навременна ли е подкрепата от страна на държавата и как неправителственият сектор, защитаващ интересите на земеделските производители, оценява този жест?

Тази помощ е добра и идва навреме
 
Радослав Христов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ)
 
 
- Г-н Христов, как оценявате подадената ръка от страна на ДФЗ към земеделските производители, чиито проекти за закупуване на нова агротехника не бяха разгледани?
 
- Това е един от начините ДФЗ да облекчи земеделците, теглили кредити от търговските банки, защото вероятно тези проекти, подадени през септември–октомври миналата година, няма да бъдат финансирани поради липса на средства. Като идея тази помощ от една страна е добра, но от друга – показва грешната политика на МЗХ, че не са направили точен анализ за необходимостта от нова селскостопанска техника и вследствие на това тези земеделски производители са били подведени при приемането на техните проекти.

Рефинансирането на кредитите е мъдро държавническо решение
 
Христофор Бунарджиев – председател на Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА)
 
- Как ще коментирате факта, че ДФЗ отпуска помощ за неполучилите финансиране проекти по мярка 121 за закупуване на агротехника?
 
- Аз съм много обнадежден, че правителството – в лицето на МЗХ и ДФЗ, търси възможности наистина да подпомогне селскостопанското производство и особено в частта обновление и осъвременяване на земеделските машини. Това е един малък референтен жест към хората, които миналата година през септември–октомври събираха документи, подготвяха проекти и правеха всичко възможно да се опитат да участват в последните отворени прозорци на мярката – четвърти и пети. Тези хора направиха крупни инвестиции и вложиха големи надежди, защото разчитаха на уверението от ДФЗ, че пари има и трябва да се действа. Да не говорим, че някои от тях дори продадоха старите си машини, направиха проектите си и очакваха да ги финализират през лятото на 2010 г. За съжаление надеждите им бяха попарени, тъй като приетите проектни предложения в тези два прозореца въобще не се разгледаха и в публичното пространство се носят слухове, че никога няма да се разгледат, тъй като за тях няма пари. Според мен беше редно поне да се разгледат и ако евентуално има някакви промени във вътрешните разчети на фонда, да се финансират. Но така или иначе заради ситуацията, в която се намираме в момента, рефинансирането на кредитите е едно мъдро държавническо решение и по този начин правителството прави инвестиция в развитието на земеделските стопанства.
Целия материал четете в брой Септември 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg