Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Октомври 2012
Потребителят в царството на химизираните продукти или колко и какви Е-та да изядем на ден?
Хранителните добавки – разрешени от законодателството, но не и безвредни за здравето ни

Потребителят в царството на химизираните продукти или колко и какви Е-та да изядем на ден?

print

e-mail facebook

В предишен брой на „АгроКомпас” млада жена, завършила химия и понастоящем стопанисваща със съпруга си биоферма, сподели, че като студентка, правейки анализ на състава на някакъв колбас, с ужас установила, че в него има всичко друго, но не и месо. Ако и вие се зачетете внимателно в дребния шрифт на съдържанието по етикетите на различните хранителни продукти, ще установите, че явно сте проспали часовете си по химия в училище. Днес е лесно – в интернет има всякаква информация по темата. Лошото е, че не може да си с компютъра под ръка всеки път, когато решиш да изядеш или изпиеш нещо. Затова наскоро реших да проверя какво точно съм „внесъл” в тялото си, изяждайки един сладолед българско производство.

Продажната му цена от 0,50 лв. за 200 г няма как да не породи у всеки потребител подозрението, че е изчислена лично от ранния Дянков. Ето и за вас задачка с повишена трудност: Изчислете колко пари остават за суровина за производството на самия сладолед, ако махнем от тези 50 стотинки печалбата за търговеца, печалбата за производителя, парите за опаковката – в случая пластмасова кутия, парите за картонения капак на кутията и цветния печат за него, пластмасовата лъжичка и материала за нейната опаковка, производствените разходи, транспортните разходи (сладоледът е произведен в Ямбол, а го купих в София), амортизация и т.н. Съдържанието на въпросния сладолед, според описанието на опаковката, също поражда въпроси. Там наред с обезмасленото сухо мляко, млечни протеини, захар, декстроза, кокосово масло, оцветители и идентични аромати, каквото и да означават те, са изброени и четири Е-та от така наречените стабилизатори. Сигурно и вие ще се впечатлите като разберете, че някои от тези съставки се използват за направата на експлозиви, шампоани, в хартиената индустрия и къде ли още не. В конкретния случай говорим за сладолед, любим десерт на малки и големи. 

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Октомври 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg