Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Октомври 2012
Винарска изба край морето – с амбиции за европейски облик и качествено вино
С помощта на мярка 123 от ПРСР винарната увеличава капацитета си и модернизира производството

Винарска изба край морето – с амбиции за европейски облик и качествено вино

print

e-mail facebook

Виното е магия – това са думи на Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба, намираща се в района на Черноморието. Той ги изрече при среща с екип на „АгроКомпас” сред лозов масив край село Кантарджиево. Колкото и банално да звучат, когато са казани под есенното слънце на полегатия склон с изглед към морето, пред узрялото грозде, когато успяваш да надникнеш „зад кулисите” на винопроизводството, тогава тези думи се изпълват със съдържание.

На броени километри от черноморския бряг на склоновете край село Кантарджиево и близо до Варна, са разположени 550 дка лозови масиви на винарска изба, която набира все по-голяма популярност. Средната производителност в нея е около 130–150 хил. бутилки годишно. Създаването на избата е дългогодишна мечта на двамата съдружници – Григор Григоров и Цанко Станчев. Винарната съществува от 2008 г., като лозята започват да се садят три години по-рано. В момента се отглеждат около 12 сорта грозде, сред които и прочутият местен сорт Варненски мискет. Останалите са закупени от Италия и Франция. Това са белите Совиньон блан, Пино Гри, Шардоне, Ризлинг, Траминер, Грюнер Велтлинер, Пинолетто, Вионие, червените Пино Ноар, Каберне фран, Санджовезе. За производството на червени вина се закупува суровина от сортовете Каберне и Мерло от Южна България.

Морският климат оказва влияние върху зреенето на гроздето, върху вкусовите характеристики, върху качеството на виното. По думите на Тихомир Трифонов морето може да промени до неузнаваемост някои от сортовете. Вината стават по-добре балансирани, по-хармонични. Качеството на виното се дължи 85% на гроздето, останалите 15% – на уменията на технолога. Но има ситуации, в които науката е безсилна, разказва още майсторът. И визира студената зима с измръзването на лозята и тропическото лято с екстремни температури и липса на дъжд. Всичко това определено ще доведе до различна реколта и различни вина през тази година.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Октомври 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg