Виното е магия – това са думи на Тихомир Трифонов, технолог във винарска изба, намираща се в района на Черноморието. Той ги изрече при среща с екип на „АгроКомпас” сред лозов масив край село Кантарджиево. Колкото и банално да звучат, когато са казани под есенното слънце на полегатия склон с изглед към морето, пред узрялото грозде, когато успяваш да надникнеш „зад кулисите” на винопроизводството, тогава тези думи се изпълват със съдържание.
На броени километри от черноморския бряг на склоновете край село Кантарджиево и близо до Варна, са разположени 550 дка лозови масиви на винарска изба, която набира все по-голяма популярност. Средната производителност в нея е около 130–150 хил. бутилки годишно. Създаването на избата е дългогодишна мечта на двамата съдружници – Григор Григоров и Цанко Станчев. Винарната съществува от 2008 г., като лозята започват да се садят три години по-рано. В момента се отглеждат около 12 сорта грозде, сред които и прочутият местен сорт Варненски мискет. Останалите са закупени от Италия и Франция. Това са белите Совиньон блан, Пино Гри, Шардоне, Ризлинг, Траминер, Грюнер Велтлинер, Пинолетто, Вионие, червените Пино Ноар, Каберне фран, Санджовезе. За производството на червени вина се закупува суровина от сортовете Каберне и Мерло от Южна България.
Морският климат оказва влияние върху зреенето на гроздето, върху вкусовите характеристики, върху качеството на виното. По думите на Тихомир Трифонов морето може да промени до неузнаваемост някои от сортовете. Вината стават по-добре балансирани, по-хармонични. Качеството на виното се дължи 85% на гроздето, останалите 15% – на уменията на технолога. Но има ситуации, в които науката е безсилна, разказва още майсторът. И визира студената зима с измръзването на лозята и тропическото лято с екстремни температури и липса на дъжд. Всичко това определено ще доведе до различна реколта и различни вина през тази година.
|