Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Октомври 2012
Конният туризъм – допълваща ниша за селския ни туризъм
Италиански партньори стимулират развитието му като целогодишна дестинация

Конният туризъм – допълваща ниша за селския ни туризъм

Люба Йонкова, представител за България на Европейската академия за развитие на селските територии и селски туризъм

print

e-mail facebook

България може да почерпи от опита и добрите практики на Италия в развитието на конния туризъм, каза заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов на среща през месец юни т.г. с генералния секретар на Международната федерация по конен туризъм (FITE) Луиджи Треоси, с президента на Италианската федерация по конен туризъм (FITETREC-Ante) Алберто Спинели и с вицепрезидента на Регионалната федерация по конен туризъм на област Емилия Романя Фаусто Фаджоли, който е и президент на Европейската академия за развитие на селските територии и селския туризъм (Е.А.R.T.Н. Academy). Зам.-министър Маринов подчерта значението на специализираните форми за туристически услуги, включително конните турове и атракции, за превръщането на България в целогодишна дестинация. Нашата страна има прекрасни климатични и географски условия на място за почивка и забавления, в което е възможно комбинирането на селския с културно-историческия, гурме, приключенски и други видове туризъм. Тези услуги обаче трябва да бъдат сертифицирани и регламентирани, за да се гарантира сигурността и спокойствието на техните потребители.

Люба Йонкова, представител за България на Европейската академия за развитие на селските територии и селски туризъм (Е.А.R.T.Н. Academy) пред „АгроКомпас”:

България има потенциал за най-новите и желани от европейските граждани форми на туризъм

- Г-жо Йонкова, при какви обстоятелства и с каква цел установихте контакт с Международната федерация по конен туризъм (FITE) и Луиджи Треоси, с президента на Италианската федерация по конен туризъм (FITETREC-Ante) Алберто Спинели и с националния консултант за развитие на конния туризъм Фаусто Фаджоли, който е и президент на Европейската академия за развитие на селските територии и селски туризъм (Е.А.R.T.Н. Academy)?

- Европейската академия за развитие на селските територии и селски туризъм (Е.А.R.T.H. Academy) е неправителствена организация, работеща в сферата на развитието на селските райони и прилагането на нови икономически подходи в селскостопанските дейности. Днес да се живее на село все повече се приема като привилегия, особено в развитите европейски държави. В рамките на дейностите, които развиваме през последните години в Е.А.R.T.Н. Academy, влиза и развитието на конния туризъм като неизменна част от селския туризъм, който е признат за безспорен източник на икономическо развитие на селските територии. Световните тенденции в туризма са напълно противоположни на развиващите се до момента приоритетно в България форми на масов туризъм. Все повече хора, живеещи в града, желаят да прекарат уикендите и почивките си на село, сред природата, на чист въздух и сред местното население, което да умее да предлага подходящи забавления като пешеходен туризъм, езда, велотурове и други. Този факт предопределя и тясната връзка между развитието на селския туризъм и конната езда. Съвсем логично и закономерно насочихме дейността на Е.А.R.T.Н. Academy към подпомагане развитието на конния туризъм и осъществихме съвместни инициативи с Европейската Федерация по конен туризъм.

- Чия беше инициативата за визитата им в България и в частност срещата със зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма у нас?

- Преди 3 години по време на среща с представители на конния туризъм в Италия аз изразих готовност чрез проектите, в които Е.А.R.T.Н. Academy участва, да включим България като дестинация за конен туризъм и за целта да обучим хора, желаещи да развиват тази дейност у нас. След тази среща подготвих представянето на България като дестинация за конен туризъм на двата най-големи форума в Италия – Veronacavalli и Romacavalli. Тогава поканих г-н Алберто Спинели, г-н Фаусто Фаджоли и г-н Луиджи Треоси да дойдат у нас и да се запознаят на място с условията за развитие на конен туризъм. Те приеха поканата, като подчертаха, че имат голям интерес да разширят дейностите си и да привлекат български партньори да участват в предлагането на един общ туристически продукт с еднакво качество, който е съобразен с изискванията на любителите на конната езда от Европа и света. Свързахме се с Българската федерация по конен спорт и с председателя на Комисията по конен туризъм, за да организираме срещата. В хода на подготовката ù решихме да отправим молба към зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов за среща, на която да декларираме готовността си да работим за това България да стане привлекателна европейска дестинация за конен туризъм.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Октомври 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg