Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Ноември 2012
За зеленото сирене от Черни Вит или... по следите на кулинарните съкровища
Най-добрият плесенен деликатес е недостъпен за потребителите. Засега.

За зеленото сирене от Черни Вит или... по следите на кулинарните съкровища

print

e-mail facebook

Историята на зеленото сирене от с. Черни Вит е като приказка, опряла се здраво на традициите, наситена с голяма доза романтика и по нашенски абсурдна. И с неясен край. Началото се крие някъде из гънките на китното и скътано тетевенско село, което и до днес живее своя уникален живот, подчинен на природните закони и вдъхновяван от омиротворяващата красота на околните пейзажи. Доскоро необезпокоявано от натрапливо медийно присъствие и сякаш подминато от истеричния ритъм на цивилизацията, днес Черни Вит има своето запазено място в почетната алея на световната гастрономия и се радва на оправдан интерес от търсачите на кулинарни съкровища. И причината за всичко това е едно уникално плесенно сирене, което стана запазена марка за своето село. Зеленото сирене от Черни Вит е уникално в истинския смисъл на думата, защото само на още две места в света се получават такива сирена с благородни плесени и с неподражаеми вкусови качества. Всъщност деликатесът е модификация на бялото овче саламурено сирене и е тясно свързан с бита на местните хора от времето, когато в Балкана са се отглеждали стотици хиляди овце. Накратко с това се изчерпва романтичната част от историята. Реалността обаче звучи доста по-минорно и... нелепо. Зеленото сирене в момента има почитатели в цял свят, защото те са имали възможността да го опитат на различни изложения и да го оценят по достойнство. Но на въпроса на българския потребител къде може да намери от този деликатес, разочароващият отговор е „никъде”.

Все пак, за да вкараме доза оптимизъм в тази „зелена деликатесна история” и за да научим повече подробности за плесенното сирене от Черни Вит, издирихме бившия кмет на селото Цветан Димитров, един от тримата ентусиасти-производители на уникалния млечен продукт и представител на Президиум Зелено сирене – Черни Вит към Slow Food.

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Ноември 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg