Историята на зеленото сирене от с. Черни Вит е като приказка, опряла се здраво на традициите, наситена с голяма доза романтика и по нашенски абсурдна. И с неясен край. Началото се крие някъде из гънките на китното и скътано тетевенско село, което и до днес живее своя уникален живот, подчинен на природните закони и вдъхновяван от омиротворяващата красота на околните пейзажи. Доскоро необезпокоявано от натрапливо медийно присъствие и сякаш подминато от истеричния ритъм на цивилизацията, днес Черни Вит има своето запазено място в почетната алея на световната гастрономия и се радва на оправдан интерес от търсачите на кулинарни съкровища. И причината за всичко това е едно уникално плесенно сирене, което стана запазена марка за своето село. Зеленото сирене от Черни Вит е уникално в истинския смисъл на думата, защото само на още две места в света се получават такива сирена с благородни плесени и с неподражаеми вкусови качества. Всъщност деликатесът е модификация на бялото овче саламурено сирене и е тясно свързан с бита на местните хора от времето, когато в Балкана са се отглеждали стотици хиляди овце. Накратко с това се изчерпва романтичната част от историята. Реалността обаче звучи доста по-минорно и... нелепо. Зеленото сирене в момента има почитатели в цял свят, защото те са имали възможността да го опитат на различни изложения и да го оценят по достойнство. Но на въпроса на българския потребител къде може да намери от този деликатес, разочароващият отговор е „никъде”.
Все пак, за да вкараме доза оптимизъм в тази „зелена деликатесна история” и за да научим повече подробности за плесенното сирене от Черни Вит, издирихме бившия кмет на селото Цветан Димитров, един от тримата ентусиасти-производители на уникалния млечен продукт и представител на Президиум Зелено сирене – Черни Вит към Slow Food.
|