Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Декември 2012
Български щанд на животновъдното изложение в Хановер
Собствениците на „Дивата ферма” Бети и Николай Василиеви представиха аборигенни породи говеда

Български щанд на животновъдното изложение в Хановер

print

e-mail facebook

 

България участва за първи път на престижното Международно изложение за животновъдство EUROTIER в Хановер, Германия. През ноември страната ни се представи там със свой щанд на площ от 110 кв.м, на който бяха изложени български автохтонни породи овце и кози. На церемонията по официалното откриване на изложението присъства и българският зам.-министър на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Преди това на делова среща с министъра на земеделието на Долна Саксония Герт Линдеман обсъди предстоящите реформи през новия програмен период на Общата селскостопанска политика след 2013 г. Двамата политици изразиха готовност за сътрудничество в областта на земеделието.

По време на самото изложение EUROTIER зам.-министър Димитров и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) проф. Васил Николов се срещнаха с директора на Центъра за редки породи г-н Кай Фрьолих и вицепрезидента на германската Асоциация на търговците на говеда и месо г-н Хайнц Остерло. В разговора им беше постигната договореност за бъдещо сътрудничество между българската ИАСРЖ и германския Център за редки породи и Асоциацията на търговците на говеда и месо.

Последният факт е особено актуален за животновъди като Благовеста и Николай Василиеви, познати на читателите на „АгроКомпас” като трудолюбивото и отдадено на животновъдството и автентичния земеделски поминък семейство в своята „Дива ферма” в Източните Родопи. С помощта на българо-холандския проект „Новото тракийско злато” те апостолски отглеждат около 500 крави от двете местни породи Родопско сиво и Родопско късорого говедо. „Дивата ферма” в българското село Горно поле е принудена да изнася своите животни в чужбина – там, където има вече кланици за биомесо. Нейният най-добър пазар е Италия, където с прясно биологично телешко се зареждат всички столове в детските градини и училищата. Също така и Албания.

Седмица преди откриването на EUROTIER истински шанс беше срещата ми с може би най-лъчезарната стопанка у нас – Бети, по време българските международни специализирани изложби „Месомания”, „Салон на виното”, „Булпек”, „Светът на млякото” и „Интерфуд & Дринк” в Интер Експо Център – София. В биозоната, на щанда на Българска асоциация Биопродукти Бети предлагаше на посетителите биомед от „Дивата ферма”, а на проявилите любопитство към уникалната природа на Източните Родопи тя им представяше разширената с помощта на „Новото тракийско злато” къща за гости на „Дивата ферма”. Както винаги, Бети беше усмихната и открита за контакти с посетителите на щанда, но личното ù вълнение, оказа се, беше свързано с предстоящото им пътуване със съпруга ù Ники до Хановер.

Дни преди заслужената дестинация за тези родни апостоли на животновъдството в дивата природа Благовеста Василиева сподели за читателите на „АгроКомпас” своите надежди, грижи и за жалост неизчезващите проблеми:

 „Тази година България участва за първи път на изложението за животновъдство в Хановер и нашите крави бяха избрани да представят на него изчезващите български породи. Избра ги специална комисия от ИАСРЖ. Експертите определиха 6 животни – три от Родопско късорого говедо и три от Българско сиво говедо.”

 

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg