Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Декември 2012
Лимагрейн инвестира в мащабна селекционна програма и научно-изследователска дейност
Компанията винаги предлага нови продукти и технологии, решаващи проблемите на съвременното земеделие

Лимагрейн инвестира в мащабна селекционна програма и научно-изследователска дейност

print

e-mail facebook

Пролетната кампания 2013 наближава и всеки сериозен зърнопроизводител вече е избрал селекцията, на която ще заложи през новата година. 2012-та се оказа изключително трудна за фермерите с безпрецедентната суша, а хибридите царевица и слънчоглед, които се справиха с екстремно тежките условия, ще бъдат фаворити за стопаните и през новия сезон. Една от най-големите компании на пазара на семена у нас – Лимагрейн, направи анализ на отминалата година и залагайки на най-стабилните си хибриди, ще предложи на фермерите сигурност и рентабилност през новия сезон. Това включва и утвърдени вече продукти, и нови хибриди. Както всяка година, така и през идващия сезон, приоритет за специалистите на фирмата ще бъде предоставянето на професионална подкрепа на земеделските производители. Какви инвестиции и усилия стоят зад висококачествената френска генетика и как те се отплащат, научихме от нашата среща с част от мениджърския екип на Лимагрейн Европа – Ласло Харгитай (мениджър развитие на слънчогледа за Европа), Карой Купи (мениджър развитие на царевицата за Източна Европа), както и Филип Рийдвег, мениджър на Лимагрейн Централна Европа. Те бяха на бизнес посещение в България и бяха любезни да представят специално за читателите на „АгроКомпас” постиженията и бъдещите планове на семенарската компания.

Филип Рийдвег сподели, че развойната дейност винаги е била важна част от бизнеса на фирмата, като за нея се заделят 14% от оборота. „Лимагрейн инвестира в Европа и в други континенти, като в Европа разполагаме с 21 научно-изследователски центъра, в Америка – 19 и 6 в Азия. Амбициите ни конкретно за страните от Централна Европа са много големи – инвестираме в програми за слънчоглед, насочени към селекция на хибриди, устойчиви на новите раси синя китка, както и в селекция на Clearfield хибриди. При царевицата усилията на селекционерите са насочени към селекция на хибриди с висока толерантност на стресови условия (суша и температурен стрес). Работим усилено за това Лимагрейн Централна Европа да бъде един от големите играчи на пазара на семена царевица и слънчоглед, но също така да продължим да бъдем лидери при зърнено-житните култури”, коментира г-н Рийдвег.

Слънчогледовите хибриди на Лимагрейн – мощен щит срещу сушата и атаката на синя китка

Ласло Харгитай посочи, че компанията притежава една от най-успешните селекционни програми, която да захранва с нова генетика от Западна до Източна Европа – два региона с много различни климатични условия. „Приоритетите ни в селекцията са хибриди, генетически устойчиви на новите раси синя китка, както и хибриди от технологията Clearfield. С използването на тези иновации се постига контрол върху опасния паразит синя китка и върху житните и широколистните плевели в слънчогледа.” По думите на г-н Харгитай сушата става все по-важен и определящ фактор за производството на слънчоглед в Източна Европа – регион, в който попада и България. „Именно затова съсредоточаваме толкова усилия в разработването на хибриди с много добра толерантност на суша и заболявания по слънчогледа.”

Царевичните хибриди на Лимагрейн – стабилни в представянето си при тежки стресови условия

„Стабилността и потенциалът на добива са много важни за производителите на царевица, посочи Карой Купи. – Затова ние полагаме огромни усилия, за да отговорим на тези изисквания и да помогнем на фермерите да бъдат конкурентоспособни.”

Според мениджъра на Лимагрейн хибридите на компанията могат да помогнат за решаването на един от най-големите проблеми на фермерите – сушата.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg