Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Декември 2012
В клещите на свито потребление и неизгодна търговия в хипермаркетите
Браншовици дискутираха наболели казуси на бизнеса в хранително-вкусовата ни индустрия

В клещите на свито потребление и неизгодна търговия в хипермаркетите

print

e-mail facebook

Бизнес среща на тема „Реалност и перспективи в хранително-вкусовата промишленост и хорека индустрията” организира Интер Експо Център – София, като дългогодишен домакин на международни специализирани форуми и постоянен партньор на браншовите асоциации в отделните сектори на хранителната индустрия. На работната закуска участваха председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България г-н Кирил Вътев, шефът на Националната асоциация на млекопреработвателите г-жа Диляна Славова, изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите д-р Асен Желязков, председателят на Националната лозаро-винарска камара г-н Пламен Моллов и г-жа Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. В присъствието на д-р Венцеслава Тасева, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, браншовиците представиха и дискутираха най-наболелите казуси на бизнеса в хранително-вкусовата индустрия у нас. А те са в пряка връзка с проблемите на хранителната верига, които през последните 5 години са непрекъснато в дневния ред на ЕК и националните контролни органи. Дисбалансът по веригата е предопределен в самото ù начало, като се има предвид различното състояние на земеделието в държавите членки на ЕС и различните субсидии. Това води до изкривяване на хранителната верига и до нелоялна конкуренция между производители и преработватели в различните държави членки.

В отделните сектори проблемите са разнолики, но това, което се явява общ препъникамък за хранителната промишленост у нас, е свитото потребление на продуктите на вътрешния пазар. „Не е еднозначно понятие, не е по силите на един бранш, на един министър или на един фактор, който и да е той, а са необходими много комплексни усилия, за да може наистина онова качество, което имат българските храни, да вижда бял свят, защото тенденцията допреди три години, до 2009-а включително, беше в нарастване търсенето на скъпи и качествени храни”, каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите у нас Кирил Вътев. Той обясни, че докато страната ни се ориентира към евтини и вносни стоки, родната икономика ще затъва.

За намалено потребление на продукти родно производство алармира и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева. Тя призова потребителите да купуват повече стоки, произведени у нас. „Ние, в България се примирихме някак си по естествен път да консумираме шопска салата от полски домати, италианско сирене, краставици от Бразилия. Така няма как да развием политиката на регионите”, предупреди Кукушева.

Проблем за производители и преработватели, свързани с хранителната верига, е високата себестойност на продукта. Причините за нея се коренят в скъпия фураж, липсата на породисти животни, остарялата технология на храненето и отглеждането на животните, многото дребни собственици, малкото модерни ферми. Ниската субсидия пък прави неконкурентоспособни нашите производители на суровини за хранителната ни индустрия спрямо колегите им в старите страни членки. Липсва и цялостна стратегия за развитие на хранителния бранш у нас, липсва добра комуникация между държавните органи и институции и преработвателите и техните асоциации. Оттам е налице силна фрагментарност на сектора и нелоялна конкуренция между фирмите в него.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Декември 2012



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg