Пред щанд в така наречената „био зона” на традиционните изложения на храни и напитки, провели се в края на 2012 г. в Интер Експо Център – София, млада дама изпразваше щедро съдържанието на малки симпатични бурканчета в чинийки, предназначени за дегустация от минаващите посетители. Подаваше им и чашка сок. Те имаха шанса и удоволствието да опитат вкуса на родни биологични сладко и сок от арония. Вече мнозина познават хранителните и лечебните качества на този плод. А когато млад и усмихнат български производител ти предложи истински биопродукт от него, удоволствието става истинско и от посетител дегустатор, може би вече си спечелен клиент.
Младата дама присъстваше активно, но и деликатно на щанда. Тя черпеше, но и обясняваше на подслаждащите се със сладко и сок посетители, че продуктите са биологично сертифицирано производство. Питаше учтиво и за предпочитанието – към сладко от биоарония или сладко от биологични сини сливи и арония. А сокът от биоарония имаше някак естествено присъствие за пълното кулинарно удоволствие. Зад нея млад мъж водеше делови разговори вероятно с бъдещи партньори и клиенти.
Да попаднеш на толкова млади и ентусиазирани в това, което правят, български биопроизводители, е истински късмет и удоволствие за общуване. Още една находка – оказа се, че те са
семейство биопроизводители, дипломирани агрономи,
и то от Добруджа. Основали земеделското си стопанство на 25 км от град Добрич, в черноземната и равнинната ù област, между река Дунав и Черно море в Североизточна България през 2003 г. Фермата им е специализирана в конвенционално и контролирано биологично земеделие и семепроизводство върху площ от 10 хектара. Най-големият дял от културите им се произвежда по системата на контролирано от клиента и документирано отглеждане по договорна заявка. Обработваемите площи на стопанството са разделени на полски култури и овощни насаждения. Отглеждат пшеница, царевица, слънчоглед, градински и фуражен грах.
Имат и овощни градини с биосертифицирани насаждения от арония и сини сливи за директна консумация или влагане в хранителната промишленост.
Сините сливи в овощните градини на семейство Ивелина и Светослав Коеви са сорт Йо-йо – първият резистентен към шарката немски сорт, обясни ми стопанката. Дървото при този сорт сливи расте умерено и е подходящо за всички форми на резитба, допълни тя. Плодовете са средни, продълговати, узряват сравнително рано, подходящи са за прясна консумация, преработка и сушене. „В нашето стопанство те се отглеждат като биологична култура”, припомня ми Ивелина.
Обясни ми, че сладкото от биологични сини сливи и арония е едно нетрадиционно съчетание на два съвсем различни плода. В него малките зрънца арония са някак сгушени в нежната прегръдка на грациозната сочна слива. Така се постига едно желано изкушение с традиционен вкус на сливово сладко, обогатено с плътния аромат на богинята Арония.
След кулинарната поезия в нейния разказ и задоволеното изкушение на биосладката от щанда на семейство Коеви нямам търпение да науча нещо повече за същинския, със сигурност упорит труд на тези млади биофермери, за техните планове и очаквания в бизнеса. Със скрита свенливост, но и видима удовлетвореност от постигнатите биопродукти на щанда, Ивелина Коева сподели пред „АгроКомпас” целенасочения път на осъщественото семейно фермерство.