Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Януари 2013
Опазване на природата и устойчиво развитие на селските райони
Печеливша връзка в девет НАТУРА зони в Западна и Централна Стара планина, финансирана от българо-швейцарски проект

Опазване на природата и устойчиво развитие на селските райони

print

e-mail facebook

 

В края на миналата година с официално представяне в Министерството на земеделието и храните беше даден старт на българо-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”. Проектът е на обща стойност 4 790 000 швейцарски франка (над 7 700 000 лева, от които над 950 000 лева е съфинансирането от българските партньори). Срокът за изпълнението му е четири години, а средствата са от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Четири швейцарски и седем български партньори (включително и МЗХ) са ангажирани в неговото изпълнение на територията на девет зони от мрежата НАТУРА в Западна и Централна Стара планина. На официалното му представяне в МЗХ присъстваха посланикът на Конфедерация Швейцария Н. пр. Регина Ешер и заместник-министърът на земеделието и храните у нас г-жа Светлана Боянова.

Посланикът на Швейцария у нас акцентира върху водещата цел на проекта – да покаже връзката между опазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територия с висока природна стойност, която е доказано печеливша. Ползата от нейното съхранение и поддържане е както за бизнеса на местните хора, така и за околната среда и природата, подчерта Н. пр. Регина Ешер. В думите ù, част от които изрече на български, имаше особен патос на преклонение и апел за съхранение на българската природа. Той беше насочен към опазването ù чрез полезни и печеливши дейности на земеделските стопани. Защото в съвременния свят го има и това – опазваш природата, работейки с нейните ресурси и от това дори да печелиш.

„Това е проект, който съответства на политиката на МЗХ и правителството на България”, изрази позицията си и зам.-министър Боянова. По думите ù много е важно да обърнем внимание на три аспекта от неговите инициативи. Първият е популяризирането и прилагането на „екосистемните услуги” или каква е реалната „цена” на съхранената природа. Другият е свързан със създаването на добра среда за развитие на фермерите, ангажирани с местни бизнес инициативи, така че техните екологични продукти и услуги да получават по-висока цена, която след подобрено качество и приложен маркетинг да нараства поне с 15%. Важна е и подкрепата на гражданското общество, за да се осигури устойчиво развитие на природните ресурси, отбеляза зам.-министър Боянова.

България е сред държавите членки на ЕС с най-висок процент запазени територии, включени в Паневропейската мрежа НАТУРА 2000, но това богато наследство трябва да бъде запазено и да носи ползи на местните общности, за да продължават да го управляват устойчиво, заяви Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие „Биоселена” – един от партньорите в съвместните дейности.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg