Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Януари 2013
Малки общини с европейски профил
Финансов ресурс по общинските мерки на ПРСР възражда инфраструктурата и условията за живот и бизнес в тях

Малки общини с европейски профил

print

e-mail facebook

Ако за населението и бизнеса в големите ни общини помощта от Европейския съюз през изтичащия програмен период идва преди всичко с инвестиционни проекти по различните Оперативни програми, то за малките селски общини у нас надеждата и възможността да възродят остарялата си инфраструктура и канализационна мрежа, запустелите си читалища и паркови зони са така наречените общински мерки от Програмата за развитие на селските райони.

В средата на последния месец от отишлата си 2012 г., като пореден и с надежда да не е последен транш от тази ценна за населението в малките населени места у нас помощ, бяха одобрени още 30 проекта от ПРСР. Инвестициите в тях са по мерките 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Обновяване и развитие на населените места”. Общата субсидия е на стойност 20 560 108 лв. Двайсет от одобрените проекти са по мярка 322 и ще получат 11 899 250 лв. От тези средства 7 738 030 лв. ще бъдат използвани за ремонт на 16 църковни храма. Шест от проектите идват от област Монтана и област Шумен, а четири – от областите София и Велико Търново. Сред тях са Манастир „Св. Атанасий Велики” в с. Неделище, обл. София, църквата „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Кълново, Шуменско и църквата „Св. Йоан Предтеча” в гр. Брацигово, обл. Пазарджик, която ще вложи парите в консервация, отопление, вентилация и оборудване. До момента ДФ „Земеделие” е одобрил общо 156 проекта за ремонт на религиозни храмове в цялата страна.

Останалите 4 проекта по мярка 322 предвиждат ремонт на две читалища в общините Мадан и Минерални бани, както и благоустрояването на тротоари, площади и улично осветление в общините Ветрино и Полски Тръмбеш.

Одобрените проекти от средата на миналия месец по мярка 321 са 9 на брой, с общ размер на субсидията 8 304 608 лв. Три от тях са за ремонт на водопроводи в общините Минерални бани, Белово и Харманли. В общ. Минерални бани ще бъде ремонтиран и общински път. Със средства по програмата също така ще бъдат обновени читалище „Зора 1887” в с. Горна Липница, обл. Велико Търново и читалище „Христо Ботев 1929” в с. Дондуково, обл. Монтана. Община Павел баня пък ще създаде изложбена зала с интерактивна мултимедия и ателиета за стари занаяти в с. Турия и ще ремонтира часовниковата кула в с. Габарево. В гр. Бяла ще бъде ремонтиран културен център, а общ. Ветрино ще изгради информационен център за предоставяне на услуги за бизнеса в общината. Със средства по мярка 321 общ. Своге планира да изгради спортен парк и площадка за фитнес, да ремонтира и обзаведе детски клуб и читалище, както и дa достави минибус, адаптиран за хора с увреждания. Последният одобрен проект е за насърчаване на туризма. Със средства по мярка 313 община Минерални бани ще обнови туристическата екопътека „Айкаас-Калето”, ще изгради атракции на открито и места за отдих.

Дни преди Коледните празници бяха одобрени още 6 879 926 млн. лв. субсидии по общинските мерки. По мярка 321 одобрените средства са общо 5 654 340 лв. С тях Народно читалище „Пробуда-1928” в с. Малчика ще ремонтира сградата си и ще създаде електронна библиотека, а община Тополовград ще изгради канализационна мрежа в с. Синапово.

Проектите по мярка 322 също са два – на църквите „Свети Атанасий” в с. Сусам, обл. Хасково и „Св. Рождество Богородично” в с. Белоградец, област Варна. С обща субсидия в размер на 1 225 586 лв. те ще ремонтират сградите си и прилежащото към тях пространство.

Тази последна информация за инвестиции по общинските мерки за отишлата си 2012 г. е част от картината на небивалия стремеж и амбициите на десетки селски общини у нас от началото на този програмен период да подобрят условията за живот и работната среда в малките, много често забравени от Бога и институциите населени места у нас.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Януари 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg