Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2013
Наздравица за българското овцевъдство
България и Франция подписаха споразумение за сътрудничество в сектора

Наздравица за българското овцевъдство

print

e-mail facebook

Споразумение за сътрудничество в областта на овцевъдството между България и Франция беше подписано в Министерството на земеделието и храните в средата на февруари. За бъдещо партньорство се договориха Националната овцевъдна асоциация на породата Ил дьо Франс в България, Националните асоциации на овцевъдите и животновъдите в страната, професионалната организация на животновъдите в България и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството, и техни колеги от Франция: Професионалната организация за производство на овце и продажба на разплодни овце, селекция на породи овце от планински масиви, Професионалната организация за селекция на овце, одобрена от министерството на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите на Република Франция.

От българска страна споразумението за сътрудничество беше подписано от зооинж. д-р Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор и председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България, председателят на Националната асоциация на овцевъдите зооинж. Бисер Чилингиров, председателят на Национална асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов и председателят на Съюз на животновъдите в България Пенка Христова. От френска страна подписи под споразумението поставиха президентът на Селекция на породи овце от планински масиви г-н Жан-Люк Шовел и зам.-председателят на Овимонт, Франция г-н Ерик Бодина. Официалната церемонията по документирането на бъдещото партньорство уважи лично посланикът на Република Франция у нас Н. Пр. Филип Отие.

„Радвам се, че в много кратко време, буквално за месеци след първата ни среща, това споразумение стана факт. Защото съм присъствал на много срещи, които остават без последствия. Надявам се това споразумение да не остане само на хартия. В лицето на МЗХ вие имате подкрепа, имате я и от френската страна, в лицето на нейния посланик, така че от това сътрудничество да се роди една нова ниша, ново предизвикателство пред българските и френски овцевъди”, заяви след подписването земеделският ни министър Мирослав Найденов. Той пожела успех на начинанието, като заяви и своята лична подкрепа.

Своето удовлетворение от сключването на споразумението изказа и френският посланик Н. Пр. Филип Отие. „Много се радваме, че подписахме това споразумение, защото за Франция овцевъдството е много важен сектор и България е една от малкото държави в Европа, с която ние все още има какво да правим заедно.”

Подписването на документа за сътрудничество в овцевъдния сектор беше посрещнато с удовлетворение и от браншовите и развъдните организации в страната. „Нещата се случиха бързо, защото през тези 4 години ние показахме, че можем да работим заедно – правителството, министерството и ние като негов изпълнителен орган, заедно с браншовите, с развъдните организации, заяви проф. д-р Васил Николов, изпълнителен директор на ИАСРЖ. – За тези 4 години ние успяхме да излезем от изолацията, в която беше поставено нашето животновъдство и нашата селекция. Целта на настоящото споразумение и на работата, която ни предстои по-нататък, е да използваме френския опит в областта на селекцията, в областта на технологиите, да използваме и високопродуктивните френски породи в областта на месодайното овцевъдство, за да можем да разбудим нашето овцевъдство. Тъй като ние наистина имаме огромен потенциал. И той се изразява във факта, че преди години сме имали повече от 8 млн. овце. До ден- днешен нашите пасища стоят „отворени” – те трябва отново да бъдат населени с тези овце. Аз съм абсолютно убеден, че по-нататък ще имаме достатъчно възможности да работим за възраждането на този наистина перспективен наш отрасъл.”

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Март 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg