Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Март 2013
Българка покори Брюксел
Или как мечтите се превръщат в реалност

Българка покори Брюксел

Ирена Христова

print

e-mail facebook

Ирена Христова смая Европейския парламент с иновативните си идеи, като им показа как мечтите могат да се превърнат в реалност. Амбициозната и нахъсана дама, преборила немалко трудности, спечели първо място в конкурса, организиран от Групата на ЕНП, за най-иновативен млад стопанин в категория най-устойчив проект. Наградата получи по време на Първия европейски конгрес на младите фермери в края на миналата година в Брюксел.

До финала на конкурса достигат 80 проекта от 15 държави, като Германия, Франция, Холандия, Испания, Португалия, Италия, Австрия, Ирландия, Гърция, Чехия, Словения, Полша, Люксембург, Латва и Литва. Сред тях е и този на българката. Изискването към кандидатите е да не са навършили 40 години, да имат въведен иновативен подход във фермата си, дейността им да е с многостранен характер, да въздействат върху околните стопанства в бранша. С какво обаче младата дама печели доверието и симпатията на журито или всичко това е плод на неуморен труд?

Ирена Христова е птицевъд. Фермата ù, намираща се близо до Габрово, се занимава с угояване на пилета бройлери и отглеждане на кокошки носачки. Базата, в която се помещават птиците, е оборудвана с фуражна кухня, проектирана и изработена специално за производствения цикъл, финансирана по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по ПРСР. Понеже нямала финансов ресурс, преустроила стар овчарник, а българска фирма ù помогнала с индивидуален проект за конструиране на механизирана линия, която да доставя храна на птиците от силозите до помещението. Впоследствие фермата се сдобива и с малка стационарна кланица от италиански производител. Според Ирена Христова подобно съоръжение до момента не функционира в България. Инвестицията е призната за европейска иновация, изградена със средства по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Семейната фирма разполага и с магазин, първият в България за директна продажба на птиче месо и яйца по Наредба 26, касаеща специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

От стопанството си Ирена Христова нищо не изхвърля. Птичия тор дава на зеленчукопроизводители и на ферми за червени калифорнийски червеи. От перата прави оригинални бижута, сувенири и картички, част от които подарила и на журито в Брюксел. Като добавка към бизнеса са и две стаи, дизайнерски обзаведени от самата нея, предназначени за посетители, тъй като практикува гастро туризъм. Всичко това младата фермерка представила пред многобройна публика, придружено от фото снимки и видеоматериал.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg