Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Март 2013
Националната среща на земеделските производители – форум за професионалисти
Близо 420 стопани и експерти в търсене на отговорни решения за преките земеделски дейности, неизплатените субсидии, парите в хазната и следващия програмен период (2014–2020)

Националната среща на земеделските производители – форум за професионалисти

print

e-mail facebook

 

От 7 до 9 февруари в курорта Златни пясъци си дадоха среща земеделски производители от цялата страна, експерти от МЗХ, представители на фирми за семена и агротехника, банки и институции. В началото на активната селскостопанска дейност на полето те обсъдиха както добрите практики, така и най-наболелите проблеми в сектора. Акцент беше поставен на новия програмен период 2014–2020 на ОСП. Ползването на земеделските земи, агроекологичните плащания, подпомагането в рамките на ОСП бяха сред дискутираните теми на Националната среща. В заключителната дискусия се включи и земеделският министър д-р Мирослав Найденов, пред който също бяха поставени най-неотложните въпроси. Организатор на форума беше Асоциацията на земеделските производители в България, а в дискусията участваха също представители на Асоциацията на собствениците на земеделски земи и Асоциацията на свиневъдите.

Повече пари за земеделие през следващия програмен период

Очаква се страната ни да получи с 2,5 млрд. евро повече през следващия програмен период на ОСП 2014–2020 г. Това обяви по време на заключителната дискусия на Националната среща на АЗПБ в курорт Златни пясъци министър Мирослав Найденов. „В новата финансова рамка България се очаква да получи за директни плащания на фермерите и за развитие на селските райони около 7,7 млрд. евро при досегашни 5,8 млрд. евро. Това на практика означава, че няма да има редукция на Програмата за развитие на селските райони, а плащанията за хектар ще достигнат 220 евро”, подчерта министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Защо се забавиха субсидиите?

След добрата новина последва и бурна дискусия относно забавените субсидии на земеделските производители и обявената готовност за протести. В отговор на въпросите на фермерите министър Найденов разясни, че Министерството на земеделието и храните е подало заявка за плащанията към Министерството на финансите още на 21 януари. Но пари в хазната няма поради харчове за външния дълг от 2 млрд. лева от времето на Милен Велчев. Така необходимите 1 млрд. лева за земеделските производители се оказва, че няма откъде да дойдат. Очакванията на финансовото ведомство са след средата на март да има готовност за изплащане на голяма част от субсидиите, а през април – и останалата, препредаде разговорите си с министър Дянков и заместникът му Владислав Горанов министър Найденов.

Поради недостиг в националната хазна се е обсъждал и вариантът за емитиране на държавен дълг в размер на 1 млрд. лева. Това обаче би довело до редица тежки финансови последици, обясни още Мирослав Найденов. По думите му, „когато се емитира държавен дълг, той се емитира при определени лихвени нива и при форсмажорни обстоятелства и това ще доведе до загуби в средносрочен и дългосрочен план. Затова загубите могат да достигнат до 100 млн. лева. „Има няколко месеца до изборите и нима смятате, че ако имаше възможност да не се създава това напрежение, нямаше да го направим. Това е лишено от логика. Би било популистко да вземем сега този форсмажорен кредит, без да обясним за загубите и да ги изплаща след юли който иска”, обясни Найденов по време на дискусията.

От своя страна Христо Цветанов, председател на УС на АЗПБ, попита не е ли по-редно да се мисли какво ще изгуби секторът земеделие като цяло от закъснението на субсидиите. На практика забавените плащания ще мултиплицират загубите, които ще се направят при този дълг от 1 млрд. лева. Според министър Найденов в Министерски съвет са обсъждани вариантите какво ще струва не само в политически, но и в икономически план забавянето на директните плащания. Много от производителите са предвидили покриване на важни разходи, очаквайки, че ще получат парите си в края на януари, стана ясно по време на дългата и бурна дискусия. „Финансовият вакуум става толкова сериозен, че не може да се платят осигуровки, данъци, горива, заплати, и най-важното – задължения към банките”, контрира Христо Цветанов.

Защо трета година не работи системата за акциза за горива – този болезнен за земеделците въпрос също беше поставен по време на дискусията. „Причината е твърде прозаична, нотификацията е приета, но не е променен Законът за акцизите и затова не получавате възстановен акциз”, отговори Десислава Танева, председател на Парламентарната комисия по земеделие в Народното събрание.

 

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Март 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg