Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Април 2013
Евтина соя и соев шрот с ГМО навлизат у нас от Южна Америка
Поради ниското потреблението на соя у нас драстично са намалели площите с тази култура

Евтина соя и соев шрот с ГМО навлизат у нас от Южна Америка

print

e-mail facebook

Ниско е потреблението на соя у нас и това е довело до драстично намаляване на площите с тази култура, коментира пред „АгроКомпас” доц. Георги Георгиев, директор на Опитната станция по соята в Павликени. Той припомни, че през 80-те години на ХХ век в България са се отглеждали близо 1 млн. декара със соя. Сега площите са не повече от 10 000 дка. Все още тази култура остава незаслужено пренебрегната от родните производители, но причините за това са няколко, отбеляза доц. Георгиев.

Два са на Балканите центровете, в които се селектира соя – Павликени и в Нови сад, Сърбия

За съжаление, у нас няма специализиран завод за преработка на соя и това е един от факторите да не се отглежда, тъй като няма гаранции за изкупуването ù. В Сърбия например, има такова предприятие и заводът финансира производителите със семена, препарати за растителна защита и гарантира изкупуването на продукцията, допълни доц. Георгиев. В Опитната станция по соята са създадени 13 сорта соя, като шест са сертифицирани. Най-новият сорт е от 2012 г. Освен по селекция на бобовата култура, в Павликени работят и по агротехниката на соята. През миналата година заради сушата средният добив е бил 110 кг от декар. През предходните две години обаче са прибрани над 300 кг от декар соя, подчерта доц. Георгиев.

Макар и малко, количеството произведена соя у нас се изкупува основно от няколко предприятия за производство на хранителни продукти от соя – тофу, майонеза, хайвер и др. Фуражният завод в Павликени също залага на българска соя, за да е сигурен, че във фуражните смески се влагат сертифицирани продукти без генни модификации. Това обаче се оказва недостатъчно.

Основното приложение на соята е за производство на соев шрот за изхранване на животни. Цената на европейските пазари достига 520–530 евро за тон. У нас цената на килограм соя е по-ниска от тази на слънчогледа и се изкупува за около 70 стотинки. Всичко това води до

внос на по-евтин продукт със съмнително качество от страните от Южна Америка,

алармира доц. Георги Георгиев. Соята основно се използва като фуражен белтъчен компонент за соев шрот и се влага в производството на комбинирани фуражи за изхранване на птици, свине, преживни и непреживни животни. Производството в Южна Америка е по-евтино, защото разходите за производство на декар са много по-ниски, освен това има и стимули за производителите.

В целия ЕС се внасят 3 млн. тона, за да се задоволи нуждата от соя. За да се ограничи вносът на соя и соев шрот в Европа от южноамериканските държави, през 2011 г. в Австрия се поставя началото на една нова инициатива. „България е сред 17-те включени държави в новия проект „Дунавска соя”, който стартирал от Австрия. Този проект цели да се произвежда европейска соя – алтернатива на вносната от Южна и Северна Америка, и в същото време сертифицирана и с гаранция, че не е генномодифицирана. Проектът ще продължи до 2015 г.”, разказа доц. Георгиев.

 

Автор: Галина Недкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg