Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Април 2013
Общата селскостопанска политика трябва да стимулира социална обезпеченост на заетите в земеделието
Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието (ФНСЗ)

Общата селскостопанска политика трябва да стимулира социална обезпеченост на заетите в земеделието

print

e-mail facebook

 

Светла Василева е председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието от 2001 г. Родена е и е израсла в Добруджа – гр. Каварна. Висшето си образование завършва във Великотърновския университет през1975 г., специалност Българска филология, а през 1991 г. – в УНСС специалност Мениджър по стопански дейности. От 1975 до1979 г. е преподавател в СПТУ в гр. Каварна. От 1979 до 1990 г. работи в Окръжния съвет на професионалните съюзи в гр. Шумен, а в периода 1991–1997 г. е областен координатор на ФНСЗ. В периода 1997–2001 г. е зам.-председател на ФНСЗ. Дейността ù винаги е била свързана със селското стопанство. Член е на УС на ФНСЗ, на ИК и на КС на КНСБ. Ръководител e на многобройни проекти във ФНСЗ. Омъжена с две деца.

- Г-жо Василева, след като земеделието е първата сфера на общественото производство и безспорно жизнено необходим отрасъл на националното стопанство какъв е фокусът на синдикалната дейност в него?

Земеделието е важен отрасъл от националната икономика и ключов сектор за благосъстоянието на населението в селските райони на страната. Безспорно на вниманието на нашия синдикат е развитието на отрасъла, а и като социална организация сме с лице към проблемите по заетостта и доходите, качеството и сигурността на работните места. Повишаването на качеството и потенциала на работниците и служителите от земеделието, с цел достигане на равнища на по-добра заетост, доходи и мотивация, не може да стане без наличието на социална закрила, гарантирана социална обезпеченост и задълбочено обсъждане със социалните партньори. Затова в продължение на години синдикатът се стреми да провежда политика, която максимално да отразява специфичните потребности на отрасъла и да реализира европейския социален модел. Усилията на ФНСЗ са насочени към поддържане на ефективен социален диалог в отрасъла, колективно трудово договаряне, справедлива политика на всички нива, ориентирана към осигуряване на заетост, доходи и качество на живот. Чрез своите конструктивни становища, позиции, декларации и непосредствена експертна работа в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество, Националната агенция за професионално образование и обучение, Комитета по наблюдение на ОПРСР, в работните групи към ПРСР, Консултативните съвети към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), представителите на Федерацията са активен фактор, доказващ необходимостта от присъствието на синдикатите. Въпреки периодичната смяна на правителствата винаги полагаме усилия за запазване на ефективния диалог с МЗХ и браншовите организации. Диалогът, които поддържаме с изпълнителната власт, е работата в ОСТС, консултативните съвети и работните групи. Дейността на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към МЗХ е постоянна. Инициатор за свикване на редовните заседания винаги е нашата Федерация, като определяме дневния ред и съответно внасяме необходимите документи. Най-активно в тази насока ни партнира АЗПБ. Останалите социални партньори са обикновено в ролята на коректори и странични наблюдатели. Обект на обсъждане в работата на заседанията на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество към МЗХ са въпроси, свързани със структурни, финансови и организационни проблеми, оказващи влияние на трудовите и служебните отношения, доходите и заетостта, както на работещите в поделенията на МЗХ, така и на земеделските производители – европейски плащания и национални доплащания. Благодарение на функционалната структура на този съвет имаме възможността навреме да разполагаме с така необходимата ни информация относно бюджета на МЗХ и неговото разпределение по структурни звена и политики, численост, средна работна заплата, както и бюджета на ДФ „Земеделие”, директни плащания, финансовата рамка на отрасъла и други важни въпроси от политиката по земеделие.

Необходимо е да отбележим предизвикателствата, които стоят пред колективното преговаряне на отраслово ниво; многообразието на браншовете в отрасъла, ниското ниво на заетост, преобладаващата сезонност на земеделския труд, високия процент на заетите в сивата икономика на сектора и липсата на работодателска организация, обединяваща всички браншове.

Благодарение на добрия ни диалог с работодателските структури ежегодно договаряме минималните осигурителни доходи в отрасъла. Споразумението относно Минималните осигурителни доходи по икономически дейности и квалификационни групи професии в сектор „Селско стопанство” е една от тези успешни битки за нас. То се подготвя традиционно от ФНСЗ и се сключва с представителите на браншовите ни организации и съответните работодателски структури. Увеличението, което постигнахме през годините от 2007 до 2012 г., е от 5 до 40%.

Полагаме непрекъснато усилия за ефективен диалог с браншовите организации и търсим възможности за въвеждане на приемливи критерии за представителство на организациите в отрасъл Земеделие, което ще доведе до обединяване на браншовите организации в една национално представителна работодателска структура. Това ще направи възможно сключването на Отраслово споразумение и ще разшири обхвата на социалния диалог.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg