Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Май 2013
Шанс за AGRO START на малките и средните предприятия в българското земеделие?
Български икономически форум представи международен проект за животновъдството и растениевъдството в Югоизточна Европа

Шанс за AGRO START на малките и средните предприятия в българското земеделие?

print

e-mail facebook

С конференция в София екип на Българския икономически форум (БИФ) представи международния проект „Транснационална мрежа за подкрепа на малки и средни предприятия в секторите животновъдство и растениевъдство” – AGRO START. Разработването му има за цел да подпомогне решаването на общите проблеми, пред които са поставени малките и средните предприятия в Югоизточна Европа в секторите животновъдство и растениевъдство, научихме от

Кристина Димитрова, финансов мениджър на проекта и административен директор на БИФ:

„Оказа се, че проблемите са идентични: липса на достъп до международните пазари, недостатъчна информация, слабо използване на иновации и маркетинг каналите, както и липса на добра комуникация между отделните предприятия. Затова основната цел на проекта е създаването на един така наречен протокол за услуги в подкрепа на бизнеса в Югоизточна Европа. Идеята е в него да се събере богата информация в помощ на организациите, предоставящи различни услуги на малките и средните предприятия, така че да може да се разбере какви точно са нуждите и проблемите, пред които са изправени тези предприятия, и съответно да им се помогне да ги преодолеят. Една от целите ни е малките и средните предприятия да получат по-добра информация как да използват и внедряват в работата си иновации, как да станат „по-видими” и разпознаваеми на международно ниво. А това ще стане като разработим в рамките на проекта един уеб конструктор, чрез който тези малки и средни предприятия да могат да разработят собствен уеб сайт, напълно безплатно, и по този начин да се ракламират по-лесно и по-ефективно. От друга страна, те ще могат да участват в един виртуален панаир, на който също безплатно ще могат да представят своите продукти и услуги, които биха могли да предлагат на онлайн щандове. Друго много важно нещо в рамките на проекта е, че ще се разработи пакет, съдържащ набор от полезна информация за самите предприемачи, който ще ги подпомага в развиването на тяхната дейност. Ще създадем също така и една международна база данни, която ще съдържа информация от всички страни, включени в проекта, за доставчиците на услуги и продукти по цялата верига на производствата на малките и средните предприятия: доставчици на семена, на селскостопанска техника, на консултантски, счетоводни, рекламни и маркетинг услуги. В тази база данни ще се събира възможно най-широк кръг информация, така че малките и средните предприятия да могат да си изберат най-подходящия и най-изгодния за тях доставчик.”

Проектът AGRO START е със срок на изпълнение 2 години и е на стойност 1 713 000 евро. Финансира се по Програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа по приоритетната ос „Насърчаване на иновациите и предприемачеството”. Проектът ще се изпълнява чрез 12 организации в 7 страни: Румъния, България, Гърция, Италия, Словения, Македония и Албания. Основните дейности по него са разпределени в 7 работни пакета, като ефективните подходи за реализацията на заложените идеи ще се дискутират и определят на 5 работни срещи (в Румъния, Гърция, Италия, Албания и България).

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg