Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юни 2013
Опростено прилагане и продължаващи директни плащания предвижда ОСП 2014-2020 г.
Дори тези моменти, смятани за одобрени, може в последния момент да бъдат променени

Опростено прилагане и продължаващи директни плащания предвижда ОСП 2014-2020 г.

print

e-mail facebook

Разговорите по реформата в Общата селскостопанска политика (ОСП) между основните институции в Брюксел – Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на министрите предстоят и на този етап окончателни решения няма. Дори тези моменти, смятани за одобрени, може в последния момент да бъдат променени. Но институциите, провеждащи политиката в сектора у нас, и самите земеделски производители трябва да са наясно какво ни се предлага и доколко като страна членка на ЕС сме в състояние да участваме в изготвянето на оптималните параметри и изисквания за ефективно земеделско производство у нас. Само така очакванията ни няма да са илюзия или просто неработещо противопоставяне на малки и големи стопанства или нови и стари страни членки на задъхващия се от проблеми Европейски съюз.

В този контекст беше и дискусията „Готови ли сме да прилагаме Общата селскостопанска политика 2014-2020”, като част от традиционната инициатива „Клуб Инвестор”, която се проведе миналия месец в София. На нея Десислава Кърчанова, началник отдел „Директни плащания” в МЗХ, представи Общия подход на Съвета на министрите по земеделие и рибарство по проекта за Регламент за директните плащания за периода 2014-2020 г. Разбра се, че той е постигнат на 19 март т.г. след продължителни преговори в Съвета на министрите по земеделие на ЕС. Одобряването на обща позиция на Съвета е предпоставка за започване на преговорите в т.нар. Триалози между Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент. Постигнато е споразумение, което е вписано в последния момент в заключенията на Съвета на ЕС. На практика то засяга процеса на сближаване между старите и новите страни, членуващи в ЕС, по информация на Кърчанова.

По думите ù „всички държави членки с директни плащания на хектар под 90% от средната за ЕС стойност ще намалят с една трета разликата между настоящото си равнище на директните плащания и 90% от средната за ЕС стойност през следващия период. Сближаването ще се финансира от всички държави членки с директни плащания, пропорционално на тяхното отстояние от средната за ЕС стойност, като процесът ще се осъществи в рамките на 6 години постепенно от финансовата 2015 до 2020 година. До края на следващия програмен период 2014-2020 г. не трябва да има държава членка в ЕС, в която фермерите да получават по-малко от 196 евро на хектар.”

Каква справедливост има в ОСП, попита главният секретар на Българската асоциация на фермерите Теодор Иванов и посочи, че земеделците у нас взимат три пъти по-малки субсидии от своите колеги в „старите” страни в ЕС. Освен това европейската политика в областта води началото си от 1962 година, а България се ползва от субсидиите едва в последните пет години. След либерализирането на пазара на земи има реална опасност чужденци да изкупят земята ни изрази опасението си Теодор Иванов по време на форума.

Общият подход предвижда опростено прилагане на директните плащания според презентацията на Кърчанова. България ще има право да прилага схема, базирана на площ, без да въвежда права за плащане до 2020 г. По този начин се спестява необходимостта земеделските производители да се адаптират към нова, по-сложна система и значително се съкращават административните разходи. С прилагането на схема без права на плащане отпада проблемът с референтната 2011 г. Ще може да продължи подпомагането на новоусвоени площи и всички новостартиращи земеделски производители.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg