Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юни 2013
Биоземеделието ни – прозрачно и контролирано производство на здравословни храни
Двоен ръст през 2012-а на регистрираните биопроизводители, преработватели и търговци у нас

Биоземеделието ни – прозрачно и контролирано производство на здравословни храни

print

e-mail facebook

Национален празник на биологичното земеделие се проведе през пролетта пред Народния театър в София. Наситеното с енергия и емоции събитие, инициатива на Министерството на земеделието и храните, с финансовата помощ от Програмата за развитие на селските райони и организация от консорциум „Биофорум”, беше част от българския прилив към зелената европейска и световна вълна. С нея хората на нашата красива планета се противопоставят на безогледното консуматорско поведение на човечеството чрез един целесъобразен и щадящ природните ресурси начин на живот и производство.

А когато от малкото житно зърно се раждат великите неща на света, каква по-голяма отговорност и грижа на хората, превърнали тази магия в професията биоземеделец, работещ в хармония с благодатната природа. И колкото да ни подхвърлят, че биоземеделието е хубаво нещо, но то не може да изхрани всички, вече разбираме, че това май не е вярно. Нещо повече – доклад още от 2008 г., базиран на повече от 50 научни изследвания, показва, че именно биоземеделието, свободната паша на добитъка и производството на месо и култури на една и съща земя, са необходимите фактори за запазване изобщо производството на храна в света. Изводът е, че земеделието трябва да забрави за неустойчивите, прогресивно превръщащи се в отровни торове и пестициди и да премине към био, към регенеративни земеделски системи, които поддържат и даже укрепват здравето на световното население, на почвата и на цялата околна среда.

Затова биологичното земеделие е един от акцентите на Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020 г. Насочен е към насърчаване на земеделските производители за преминаване към или поддържане на биологично земеделие, което допринася комплексно за опазването на околната среда. От една страна с него се укрепват агроекосистемите, опазва се биоразнообразието и се предоставя възможност на бъдещите поколения да се възползват от съхранената природа. От друга – по методите на биологичното земеделие се произвеждат здравословни храни. Тази форма на земеделие отговаря на нуждите на нарастващия брой потребители, тъй като използва безопасни и прозрачни методи на производство. Тя има и социален ефект, тъй като създава заетост в селските райони и осигурява повече работни места в сравнение с конвенционалното земеделие.

Безспорните му принципни предимства вече определено се налагат и у нас. В успешната практика на българското биологичното земеделие се убедихме през двата пролетни дни на неговия Национален празник в София. А на организирания от Фондация за биологично земеделие „Биоселена” по същото време семинар за бъдещето на сектора при новата Обща селскостопанска политика експерти от МЗХ и представители на браншови и екологични неправителствени организации дискутираха идеите си за конкурентоспособността и преоткритите възможности на българското биоземеделие.

Представители на Българска Асоциация Биопродукти излязоха с конкретни предложения за подпомагането на сектора в следващия седемгодишен период. Експертите от земеделското министерство от своя страна разясниха хода и посоката на реформата в ОСП и какво подпомагане да очакват през следващия програмен период българските биопроизводители съобразно предложенията на Европейската комисия. Отчетоха и напредъка на България в подготовката на новата ПРСР. Благоприятното за биоземеделците у нас и по света е, че зелената улица за тях става все по-широка и сигурна, но както винаги със строги ограничения и правила, неизбежни за едно контролирано и прозрачно производство на здравословни храни и екоравновесие на земята, която ни храни и радва.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юни 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg