Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Юли 2013
В търсене на устойчиви практики в производството, преработката и пазара на суровото мляко
Български и сръбски млекопроизводители обменят опит по проект за „Трансгранично сътрудничество” на Фондация „Стамен Григоров”

В търсене на устойчиви практики в производството, преработката и пазара на суровото мляко

print

e-mail facebook

Фондация „Стамен Григоров”, община Трън и партньорите им от сръбския град Ниш представиха резултатите от работата си по съвместен проект за „Укрепване на капацитета на производителите и преработвателите на мляко” с акроним ЕСО-МИЛК по Програма за Трансгранично сътрудничество между Република България и Република Сърбия. В изпълнението му участва и Асоциация „Клъстер Сирене Юг” – област Нишава, Сърбия. Водещата цел е да насърчат добросъседските отношения и икономическото, социално и културно сближаване в трансграничната зона чрез установяване на взаимноизгодно сътрудничество и бизнес партньорства между българските и сръбските производители и преработватели на мляко и млечни продукти. Другият фокус е популяризирането на техните качества и устойчиви практики на производство.

По реализацията на дейностите по проекта община Трън вече е извършила ремонт на специална зала в Културния дом на град Трън, където ще се помещава бъдещ офис на клъстера. Изграждането му е част от плановете на партньорите им по проекта за извършване на срещи и обучения с цел съживяване на животновъдството и икономиката в региона на пограничните ни области със Сърбия.

От 29 до 31 май в обновената зала се проведе обучение на 20 наши фермери и млекопреработватели, съпроводено с предоставяне на информация за повишаване качеството на произведеното мляко от дребните животновъди. Лекторът от Института за аграрна икономика Божидар Иванов представи на присъстващите фермери актуална информация за възможностите на Програмата за развитие на селските райони, начините и условията за кандидатстване по нея и предстоящите ù изменения в новия програмен период (2014-2020).

Паралелното обучение по 20 фермери в Трън и Ниш за увеличаване на капацитета и възможностите за работа на млекопроизводители и фермери втора и четвърта категория, включва производители, които не могат да ползват европейски програми. След приключването на обучението за курсистите е планирана обмяна на опит във ферми и млекопреработвателни предприятия край Сурдулица, Димитровград, Ниш, Трън, Кюстендил, Брезник и др. Месец по-късно те ще представят собствена продукция на Фестивала на киселото мляко, който традиционно ще се проведе в Трън. Той е посветен на откривателя на пръчковидната млечнокисела бактерия д-р Стамен Григоров, роден в трънското село Студен извор. Известна е дейността на едноименната фондация, учредена от наследници на прочутия българин. През октомври българските фермери пък ще гостуват в Ниш на Празник на сиренето, организиран от сръбския клъстър „Сирене юг”, който партнира на фондация „Д-р Стамен Григоров”. 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg