Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Октомври 2010
Бароло и Хелиасол доказаха, че са безспорни хитове при слънчогледа
Царевичните хибриди Кладус, Камелиас и Крабас тепърва ще печелят овации

Бароло и Хелиасол доказаха, че са безспорни хитове при слънчогледа

print

e-mail facebook

Всички знаем онази стара максима, че каквото посееш – това и ще пожънеш. И макар че обикновено я използваме в преносен смисъл, при земеделските стопани нещата са повече от буквални. Не сложиш ли в земята хубави семена, от добри сортове – ще има да чакаш добър урожай. Или, с други думи казано – за да доведеш нещата до желания финал и да напълниш хамбара с качествена продукция – най-напред внимавай и подбери материала за посев.

Затова и на открити полски дни край с. Мокреш, Ломско и край Кнежа земеделски производители от Северозападна България видяха в реални условия модерни хибриди, германска селекция. Както се казва в такива случаи – око да види, ръка да пипне. Всеки от гостите можеше да разгледа засетите 26 царевични и 5 слънчогледови хибрида на KWS, да се убеди в техните качества и да научи повече за тях от представителя на фирмата за Северозападна България Владимир Радоев.

 Освен основните 17 хибрида царевица като Лоск, KWS 2360, Кладус, Камелиас, Фиакра, KWS 2376, Корнелуис, Курсус, Аманда, Станца, KWS 3381, Калифо, Кити, Микадо, Кермес, тук са засети и 9 съвсем нови, чиято регистрация в сортовата листа у нас предстои, разкри Радоев.

Сред новите попълнения той посочи Крабас от група 300 по ФАО, който прави изключително впечатление на специалистите заради голямата си надеждност. Други, също многообещаващи хибриди, за които земеделските производители тепърва ще говорят, са Корнелиус – 380 по ФАО, Галицио – 460 по ФАО, КХА9475 от група 400.

Внимание предизвика и ранният сорт Кладус, 290 по ФАО – новост в селекцията на германската семенарска компания, който е от изминалия сезон на родния пазар. Той е с тип на зърното конски зъб, което позволява да се прибира рано и в оптимална влага. Зърното му се характеризира с много добро качество. Изключително надежден е и може да се използва както за редовна сеитба, така и за втора култура, подчерта Радоев.

Миналата година на нашия пазар дебютира още един изключително атрактивен хибрид – Камелиас, от група 300 по ФАО с тип на зърното конски зъб. Характерно за всички хибриди от тази група е, че са със средно големи, стегнати кочани, добре озърнени, с 12–14 реда на брой, уточни още Владимир Радоев.

Сред най-интересните нови хибриди, които се представиха край Мокреш и Кнежа, е Крабас от група 310 по ФАО. При него впечатление прави изключително мощното, здраво и добре облистено стъбло за хибрид от тази ранна група. „Надявам се, че ще го видим през 2011 г. по родните полета”, коментира представителят на KWS.




ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg