Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Земеделска техника Брой: Юли 2013
Фантастични резултати със сеялките на Claydon
С технологията на сеитба директно върху слама или стърнища добивите нарастват с 20%

Фантастични резултати със сеялките на Claydon

print

e-mail facebook

Семейство Клейдън обработва тежките глинести полета на Съфолк от началото на ХХ век, като Джефри и Франк Клейдън са третото поколение фермери, стопанисващо тези земи. Двамата братя се занимават със селско стопанство от 1970 г. и ръководят семейната компания „E.T. Claydon and Sons“.

Продуктите с марка Claydon са уникални. Те се разработват във функционираща ферма от фермери за фермери, а преди да бъдат пуснати на пазара преминават през прецизни изпитания в реални условия, в реална селскостопанска среда.

Всички машини Claydon Drills работят с патентована система за сеитба, с чиято помощ фермерите могат да засяват различни култури директно върху стърнища, както и след минимална или цялостна обработка на почвата с последващи фантастични резултати. Всички машини са снабдени с минимално количество движещи се и износващи се части, а сервизното им обслужване е бързо и на достъпна цена.

Патентованата система Claydon представлява вероятно най-устойчивата технология за директна/лентова сеитба в Северна Европа. Тя предлага дългогодишна приложимост при нарастващи по размери добиви без необходимост от скъпо и ненужно предварително култивиране. Броят на продадените в различни райони на Обединеното Кралство и Европа редосеялки с марка Claydon наброява стотици машини. Независимо от вида на почвите – леки, тежки или дори каменисти, всички клиенти постигат идентични резултати.

С помощта на разработваните от компанията сеялки в земите на семейство Клейдън вече десет години не е влизал плуг, като количеството на спестените средства възлиза на десетки хиляди долари на година. „Благодарение на ефективното съхраняване на почвената влага и възможността за обработка на средно 4 ха (10 акра) на час, при ранна сеитба успяваме да засеем нашите 480 ха (1185 акра) за 10 дни. По такъв начин си осигуряваме време за засяването на още 1000 ха (2471 акра) земя с 6-метрови редосеялки по договори, сключени с други ферми, които ни носят допълнителни приходи“, твърдят семейство Клейдън. И още: в управляваните от тях ферми отчитат с приблизително 10% по-високи добиви, в сравнение с времето, в което са прилагали системата за цялостна почвообработка с оран.

Системата Claydon обезпечава перфектни условия за растеж и гарантира на всяко едно семе отлични възможности за развитие на здрава коренова система, дренаж, добре обработена почва, влага, хранителни вещества, светлина и въздух.

Доказано е, че упоменатите условия за растеж увеличават добивите от култивирани и некултивирани почви. Патентованата конструкция с два зъбеца разполага със зъбец-водач, който създава дренажен канал с дълбочина до 18 см (при обичайна дълбочина на водещия зъбец 7 до 15 см) в зависимост от вида на растителната култура. На фиксирано разстояние непосредствено зад водещия зъбец се разполага семеполагащият зъбец, който е снабден с допълнителен патентован взаимозаменяем култер. Семената се вмъкват под повдигнатия от култера пласт почва и се полагат малко над дренажния канал в редица с различна ширина, която се определя от вида на семето и използвания култер. Всяко семе разполага с дренаж, като корените се разрастват в канала без риск от уплътняване на почвата и мигновено намират влага и хранителни вещества в непокътнатия почвен пласт между редиците със семената. Впоследствие в същото пространство се развива сложна коренова система. Вероятно ще се изненадате, като разберете, че разходът на семена при този тип сеитба е по-малък, отколкото при повечето традиционни системи за почвена обработка. Причината – разположението на семената във влажни почвени участъци и прецизното им полагане на малка дълбочина.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg