Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Август 2013
Източните Родопи в програмните цели на концепцията „Дива Европа”
„Новото тракийско злато” утвърди модела за интеграция на дива природа, биоземеделие и екотуризъм в региона

Източните Родопи в програмните цели на концепцията „Дива Европа”

print

e-mail facebook

Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато” за опазването на биоразнообразието на Източните Родопи и концепцията Rewilding Europe („Дива Европа”), към която районът има голям шанс да се присъедини, представиха в софийската галерия „Кредо Бонум”. Тук се състоя и премиерата на издадения наскоро Кросбил пътеводител за Източните Родопи (в България и Гърция), предназначен за запалени природолюбители и екотуристи. Събитието уважи и холандският посланик в България Карел ван Кестерен.

Фокусът на внимание за всички присъстващи беше концепцията на Rewilding Europe. Нейните представители Франс Схеперс и Мат Маклъки, част от мисия на „Дива Европа”, посетили наскоро Източните Родопи, обясниха целите на амбициозната програма. В аудиторията бяха и представители на холандската Фондация АРК, дошли на работно посещение в района на Източните Родопи.

Една на програмните цели на „Дива Европа” е „около 2020 година да има 1 млн. ха (10 000 км²) дива територия на 10 места в Европа, които обхващат различни региони.” Концепцията за „подивяването” получи своята публичност още през май 2009 г. на конференцията „Дива природа и големи естествени местообитания в Европа” под чешкото председателство на ЕС. „Дива Европа” получи над 20 номинации, от които впоследствие са избрани пет района: Делтата на Дунав, Източните Карпати, Южните Карпати, Велебит и Западна Иберия. „По-дива Европа”, за да изпълни целта си, пък е насочена към „определянето на нови пет района-модели.” Те ще бъдат анонсирани през октомври 2013 г. на 10-ия Световен конгрес за дива природа в Саламанка (Испания). Шансът за България е, че сред номинираните са и нашите Източни Родопи.

Амбицията на Rewilding Европа е да направи Европа по-диво място, с много повече пространство за дивата природа и естествените процеси в нея. Целта ù е да събере обратно разнообразието на живота за всички нас и да се проучат нови начини за хората да печелят добър жизнен стандарт от самата дива природа. Затова програмата ще се съсредоточи специално върху огромни територии в Европа с изоставена земя и върху осигуряването на жизнеспособни бизнеси във и за дивата природа.

Типичен пример за такава даденост е биоразнообразието в Източните Родопи – едно от най-богатите в Европа. За неговото опазване и умножаване у нас отдавна работи „Новото тракийско злато”. Това е добилият популярност петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. Проектът съчетава в интегриран подход работата по три компонента – дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Компонентът дива природа има за цел създаването и запазването на едно от най-добрите места на дивата природа в Европа.

От 9 до 15 юни т.г. 15 биопроизводители и преработватели от мрежата на проекта „Новото тракийско злато” бяха на образователно посещение в Австрия, Словения и Хърватия за обмяна на опит с европейски биофермери и биопреработватели. Програмата включи посещения в растениевъдни (грозде, житни, овощни и др.) и животновъдни ферми в трите страни. Специално внимание беше обърното на агробиоразнообразието в земеделските площи – една инициатива, която проектът започна през 2012 г. в земеделските земи (зърнено-житни, овощни градини и пасища) на няколко биопроизводители от мрежата на „Новото тракийско злато” в Източните Родопи. Групата посети и биокооперативи, биомагазини и места за директни продажби на биопродукти и храни.

„Още в първата ферма ме впечатли връзката между биоразнообразие и биоземеделие. Взимат се специални мерки и ние трябва да се поучим от това”, разказа Петко Ангелов, производител на биолимец от с. Рабово. Другото, което го впечатлило, е умелото разширяване на дейностите на фермите – освен да произвеждат биопродукти, те предоставят и възможности посетителите да отседнат в специални стаи за гости. В една от фермите Ангелов видял брашно собствена марка и би искал да използва този опит, за да направи своя марка брашно от лимеца, който отглежда. Направило му обаче впечатление, че изискванията за собствено производство в България са по-високи от тези в Австрия.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg