Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Октомври 2010
В землищата на Костанденец и Цар Калоян – Конкурентоспособното земеделие на Тодор Хубанов и ЗК „Хърцой”
Като форма за селскостопанско производство е създадена по Закона за кооперациите и ползва неговите преференции

В землищата на Костанденец и Цар Калоян – Конкурентоспособното земеделие на Тодор Хубанов и ЗК „Хърцой”

print

e-mail facebook

Да определиш производството на една земеделска кооперация у нас като успешно и удовлетворяващо както нейния председател, така и собствениците на земи в нея, през последните години у нас е рядко, да не кажа невъзможно. За Тодор Хубанов и Земеделска кооперация (ЗК) „Хърцой”, която той ръководи вече 17 години, това обаче е очевиден факт. Или, ако цитирам думите му, „Хубанов и „Хърцой” нямат проблеми.” Вероятно това е резултат от простото решение за собствеността на кооперацията, изписано още на входа на стопанския ù двор: „ЗК „Хърцой” – частна собственост”. Като форма за селскостопанско производство е създадена по Закона за кооперациите и ползва неговите преференции. Същевременно обединява земеделски земи с цел ефективна обработка, добив, разплатена арендна и наемна печалба от тях за техните собственици и защитава интересите им.

Определя ги и като фактор при вземането на решения в ползването на собствеността, производството и доходите от земята.

И всичко това се отнася за повече от половината обработваеми площи в землището на с. Костанденец, Разградско, и част от земеделските земи на отстоящия на 8 км от него гр. Цар Калоян, в чиято община е селото. Самото Костанденец е разположено в източната част на Дунавската равнина, в обширната ù част на двата бряга на река Малки лом, на почти еднакви разстояния от Разград и Русе. Населението му е изцяло българско, а от няколко години вече има и около 15 английски и холандски семейства. Като цяло е много добре устроено – с хранителни магазини, заведения и здравна служба с лекар, който живее в селото. Единственото препитание на хората тук осигуряват земеделските кооперации в района.                              

Най-дълго просъществувалата, с най-много земи и рентабилна със земеделското си производство в годините се оказва основаната през април 1993 г. ЗК „Хърцой”. Председателят ù Тодор Хубанов обаче не обича думата кооперация още от времето, когато е бил член на ликвидационния съвет в селото. По думите му „тогава аз не исках да се ликвидира земеделското производство, а да се разпредели имуществото на хората, така че те да разполагат и работят с него днес и утре. Целта според мен беше да се даде равен старт на ново начало”. Убеден е, че ликвидационният съвет в селото е може би единственият у нас, който не се срамувал от дейността. Земите на хората от Костанденец, включени в бившето ТКЗС, са били разпределени като частна собственост на техните притежатели според законно удостоверените им дялове. Още тогава много от тях избират и са удовлетворени от новия тип кооперация, в която собствеността им се запазва, а за ползването и производството от нея те получават рента или наем. Привлича ги утвърденият статут на частна, а не на кооперативна собственост. Така възниква ЗК „Хърцой”. И до днес в рамките на т.н. земеделска кооперация Тодор Хубанов издига на почит съчетанието от право на собственост на земя с волята как да разполагаш с нея. Другият, а може би основен негов култ е да се стопанисва и произвежда от земята на родното му село Костанденец. Тя ражда, храни и е единственият поминък за хората тук. Нарича съселяните си хърцои,

защото действително населението на селото принадлежи към тази етнографска група, а самото име е свързвано предимно с това на старобългарското божество Хърс. Всъщност хърцоите са една от най-старите етнически групи със силно самосъзнание. Още Любомир Милетич в 1905 г. в една книга за старите хърцои пише: „Аз попитах един старец какви са и той каза: „Ние сме хърцои” и го каза с гордост”. В 21 век същата гордост звучи и в гласа на близо 50-годишния Тодор Хубанов. Усеща се и в погледа му, когато е отправен към живописните скали и зеленината над селото. Но, най-вече, когато бяхме в нивите с натежалата от мамули царевица или когато показа в далечината на другия блок работещите модерни машини на кооперацията. За него е важно и е гордост, че те подготвят земята за есенна сеитба именно в родното му село и за хората, поверили земите си на ЗК „Хърцой”. Това им дава сигурност за съхранена собственост и сигурни доходи при добра реколта.

Целия материал четете в брой Октомври 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg