Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Септември 2013
За силата на пчелния мед и оцеляването на пчеларското ни производство
Секторът не получи подкрепата на ЕС за директни плащания на пчелно семейство в периода 2014 - 2020 г.

За силата на пчелния мед и оцеляването на пчеларското ни производство

print

e-mail facebook

„В България има богато разнообразие от над 1100 вида медоносни растения, от които 650 с лечебни свойства. А българският мед се отличава с изключително високи вкусови качества, толкова високи, че вносителите го използват като подобрител на масовия мед, продаван в техните страни”, с гордост, но и свито сърце обяви това лято председателят на Сдружението за биологично пчеларство у нас Димо Димов. Направи го на специалното вечерно събитие в столичен хотел, част от информационната кампания на българските пчелни продукти, провеждана от Сдружението.

В рамките на събитието, като вечна наша карма, даже и при вида на доказаните качества на един от символите на българското – родния мед, прозираха отново проблеми и трудностите. Пред журналисти от различни медии, представители на държавни институции, асоциации, контролиращи, сертифициращи и екологични организации, лекари, ресторантьори и търговци Сдружението за биологично пчеларство алармира и за влошаващото се състояние на пчеларския сектор в България. Така за първи път българските пчелари започнаха борба за оцеляване на пчеларското производство, използвайки средствата за комуникация с публиката.

През последните години у нас е намалена консумацията на мед (само 0,400 кг на глава от населението за година), в сравнение с развитите европейски страни, където средното потребление е около килограм (0,650 кг е за цяла Европа), съобщи в рамките в презентацията си Димо Димов. По думите му регистрираната от 2008 г. насам тенденция за намаляване на пчелните семейства в България се засилва и води до застрашаване на устойчивостта на екосистемите и биологичното равновесие на страната ни.

Като добър приятел и съратник на родните пчелари, българският евродепутат Мария Габриел ги поздрави в рамките на събитието от специална видеостена. „Медът е един от най-показателните за България продукти. Той е символ на България, редом с киселото мляко, розовото масло и виното”, прозвучаха думите ù. Не пропусна обаче и коментара си за пренебрегването на сектора от страна на Европарламента и произтичащото от това нейно лично огорчение за неизпълнената ù лична кауза пред българските пчелари. Габриел подчерта, че идеята за директни плащания в сектора на пчеларството е била предложена за първи път в Европейския парламент. „Една загубена битка не е загубена война”, е позицията на Мария Габриел. Тя насърчи всички присъстващи на събитието да помогнат за изграждането на по-висока култура сред българското население за жизнено важното значение на пчелите и силата на българския мед. А и това не е малка кауза и с нея са заели като истински апостоли на българското – родните пчелари.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Септември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg