Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Септември 2013
„Есенни грижи в рапица и пшеница” с БАСФ
Успехът идва при тези, които работят за него

„Есенни грижи в рапица и пшеница” с БАСФ

print

e-mail facebook

За да бъдеш подготвен и да можеш да си справяш с всякакви предизвикателства, трябва да предвиждаш и изпреварваш събитията. С особена сила тази доказана бизнес истина важи за земеделската работа. С други думи казано – ако искаш да имаш успех, трябва да работиш за него. В разгара на лятото БАСФ за пореден път защити репутацията си на доказан иноватор и компания номер едно в растителната защита, организирайки работна среща на тема „Есенни грижи в рапица и пшеница”. Инициативата събра в луксозен хотел край Правец фермери от цялата страна, защото засегна редица актуални въпроси.

 Защо да продължаваме да отглеждаме рапица?

Защото средната изкупна цена на маслодайната култура е висока, а и имаме сигурен пазар в лицето на ЕС, аргументира се Любомир Трифонов, търговски представител на БАСФ за Централна Северна България. „Струва си да отглеждаме рапица, защото тя осигурява най-рано приходи за стопанствата. Важно е да се отбележи и това, че рапицата е необходима култура в сеитбооборота на фермерите, понеже е добър предшественик за житни култури. Добрият фермер изкарва среден добив от 400 кг от декар рапица. При висока изкупна цена печалбата е много добра.” Между 680 и 730 лв. за тон варират в момента изкупните цени на маслодайната култура, стана ясно на срещата. На нея земеделците получиха отговор и на въпроса:

Защо да стартираме производството на рапица с продукти на БАСФ?

Есенните грижи са наистина от голямо значение за добива при рапицата, защото културата формира над 50% от добивния си потенциал именно през есента. Затова всички мероприятия в рапица са много важни. Както обработките, торенето и сеитбата, другите фактори, формиращи добива са: борбата с плевелите, използването на растежен регулатор и фунгицид, както и справянето с неприятелите. Пред своите гости в Правец от БАСФ представиха две технологии в производството на маслодайната култура.

Конвенционалната технология при отглеждане на рапица

включва най-използвания в Европа хербицид Бутизан, който е с широк диапазон на приложение. Той може да се внася след сеитба преди поникване, както и ранно вегетационно. С Бутизан се контролират успешно едногодишните широколистни плевели, плюс частичен контрол върху синап и дива ряпа. Бутизан остава достатъчно ефективен и при по-сухи условия, подчерта г-н Трифонов, който поднесе на земеделците приятна изненада. „Тази година родните фермери могат да се възползват от специалната оферта на БАСФ: Всеки, закупил 100 л Бутизан, ще получи от компанията 1 литър Карамба безплатно.”

 

Целия материал четете в брой Септември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg