Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Септември 2013
Лимагрейн – голяма стъпка напред в селекцията при пролетни култури
Новият царевичен хибрид LG 30.369 (Limanova) и слънчогледите от технологията SUNEO представят иновативни постижения при генетиката на царевица и слънчоглед

Лимагрейн – голяма стъпка напред в селекцията при пролетни култури

print

e-mail facebook

Най-модерните тенденции в слънчогледовата селекция представи Лимагрейн в землището на село Царев брод. Компанията акцентира на своите нови хибриди от технология, обозначени с логото SUNEO. Мотото на технологията я характеризира напълно – „Технология за защита на добивите”. SUNEO хибридите са високопродуктивни, с отлична стабилност в представянето и много добри стопански качества. 

Според специалистите на Лимагрейн отглеждането им се препоръчва в цялата страна с приоритетно използване в регионите с риск от зараза или вече заразени с новите раси синя китка. Венера Данчовска, която е маркетинг мениджър в Лимагрейн, сподели, че Лимагрейн прави дългогодишен мониторинг на появата и ареала на разпространение на новите раси синя китка. Благодарение на това селекционерите на Лимагрейн са създали хибриди, устойчиви на новите раси синя китка в България, като последните новости в селекцията на слънчоглед са свързани с иновативната технология SUNEO. Тя е представлявана от нови слънчогледови хибриди, които носят предимствата на технологиите Clearfield и Clearfield Plus и в същото време са генетически устойчиви на новите и агресивни раси синя китка, разпространени у нас. SUNEO са Clearfield хибридите LG 55.42 CL и LG 56.61 CL, а също и напълно новият Clearfield Plus хибрид LG 56.31 CL Plus. С тези продукти се гарантира опазването на слънчогледа от плевели и всички раси синя китка у нас, като с LG 56.31 CL се достига до най-високо ниво на защитеност на растенията. Лимагрейн е единствената фирма с окомплектовано портфолио от три хибрида с такива качества, а относно LG 56.31 CL – той няма конкуренция на пазара.

Светла Иванова, която е управител на фирма Земя-96 и домакин на срещата край Царев брод, залага на Clearfield технологията поради упоритото заплевеляване на полетата си. Въпреки недостатъчните валежи в региона тя очаква добиви от над 300 кг/дка от LG хибридите.

При Clearfield хибридите Лимагрейн акцентира на LG 56.63 CL – най-предпочитания и утвърден Clearfield хибрид, със силно изразен staygreen ефект, толерантен към засушаване, с отличен потенциал за добив и високо маслено съдържание. Той е подходящ за отглеждане във всички райони на страната. „През последните години се доказа като изключително продуктивен, стабилно представящ се и поддържащ изключително високи нива на добиви през годините, независимо дали те са сушави или дъждовни”, коментира Радостин Вушков, регионален търговски мениджър в Лимагрейн за Централна и Северна България.

Друго предложение на фирма Лимагрейн е LG 56.62, който се характеризира с отлична продуктивност и отлична толерантност на полягане и пречупване. Г-н Вушков заяви, че това е най-продаваната конвенционална генетика у нас, притежаваща генетическа устойчивост на синя китка, която гарантира предпазване от най-разпространените вирулентни раси на плевелния паразит в България. Неслучайно именно на този хибрид се доверяват най-голям брой земеделски производители при конвенционалните хибриди, защото поради стабилността на хибрида с него се минимизира рискът при производството на слънчоглед.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Септември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg