Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Сряда, 24 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Септември 2013
Натуралните храни мляко и мед – емблема или изпитание на българското
Национален празник на киселото мляко в Трън

Натуралните храни мляко и мед – емблема или изпитание на българското

print

e-mail facebook

Национален празник на киселото мляко организираха и това лято в гр. Трън фондация „Д-р Стамен Григоров”, Асоциацията на млекопреработвателите в България и местната община. Целта им и този път беше да се популяризират качествата на българското кисело мляко, автентичната технология на неговото приготвяне и не на последно място – преимуществената консумация на родни традиционни млечни продукти.

Програмата на тазгодишния Национален празник на киселото мляко включи и Международна научно-практическа конференция по проект, съфинансиран от ЕС чрез програмата за трансгранично сътрудничество и ИППП България-Сърбия, на която присъстваха и представители на асоциация „Клъстер сирене – Юг” от град Ниш, обяви при откриването на празника председателят на фондация „Д-р Стамен Григоров” Юлия Григорова. По думите ù основната цел на проекта „ЕКОМИЛК-208” е да насърчи добросъседските отношения, икономическото, социалното и културното сближаване и просперитета на региона в трансграничната зона чрез установяване на взаимноизгодно сътрудничество и бизнес партньорства между производителите на мляко и млечни продукти и популяризиране на тяхната продукция. Затова и темите на дискусията по време на конференцията бяха свързани с чистотата на млякото и млечните продукти и с възможностите за финансиране на животновъдите по Програмата за развитие на селските райони. От своя страна в рамките на конференцията Националният гаранционен фонд и Българската банка за развитие също презентираха възможностите за финансиране на фермерите.

Фолклорната програма на площада в Трън и дегустацията на домашно приготвени кисели млека, млечни продукти и баници на местни производители от селищата в областта създадоха за пореден път неповторима атмосфера на веселие и задоволство от здравия български вкус на родното кисело мляко. Индустриални фирми, които произвеждат мляко и млечни продукти и членуват в Асоциацията на млекопреработвателите в България, пък се състезаваха с домашно приготвени храни в конкурса „Млечните продукти в моя дом”. Както винаги, интересът към последните беше най-голям, защото удоволствието да усетиш вкуса на истински натуралното българско кисело мляко, сирене или катък, за жалост се случва само на такива празници или изложения.

Извънредният пълномощен посланик на Япония в Р България Н. Пр. Такаши Коидзуми уважи празника на киселото мляко в Трън, придружен от своята съпруга. Непосредствено и дружелюбно той дегустира домашните кисела млека и млечни продукти на производителите от региона и със задоволство обяви, че автентичният им български вкус действително е неподражаем. Пред „AгроКомпас” Н. Пр. Такаши Коидзуми припомни, че японският консорциум „Мейджи Дайариз” повече от 40 години произвежда популярното и предпочитано в страната му кисело мляко с оригиналната българска закваска с платен патент и внос от страната ни. Добави и че вече са в ход двустранни контакти за популяризиране и внос и на българско сирене за вътрешния японски пазар.

Най-дълга беше спирката му за дегустация на щанда с домашно приготвеното кисело мляко от земеделския производител Николай Кръстанов от с. Пожарево, община Божурище, който е и член на УС на Националната овцевъдна асоциация.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Септември 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg