Една добра новина ни заведе на 4 юни в Пловдив, където в опитната база на Аграрния университет, известна като Агроекологичен център, беше официално открита първата в България учебна биоферма. Наречена е с красивото име „Слънчева градина” и самото то подсказва, че предназначението ù е свързано с децата. В нея те ще могат със собствените си ръце да направят лехички, да ги оформят и подравнят, да ги наторят, да посадят семе или разсад и после да проследят тяхното развитие. Докато откъснат своето цвете, тиквичка, чушка или домат и видят как от тях може да се направи пюре, да се консервират за зимата, да приготвят сами лютеница или да си покрият с нея филийката хляб. Преди това ще я намажат с масло, което сами са „избили” от сметаната, която са получили от прясното мляко. А преди сметаната са го напълнили в пастьоризатора и са го включили на необходимата температура и време. След това са заквасили сирене или кисело мляко. А ако искат, могат да направят и кашкавал. За това им помага зооинженерът Тенчо Христов. Той им разказва за домашните животни, даващи мляко с ценни хранителни вещества, за тяхното здраве, за тънкостите при преработката на суровината в малки или големи количества.
|