Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Октомври 2013
Фестивалът на меда в столицата събра пчелари от цялата страна
В дните на изложението бяха проведени конкурси

Фестивалът на меда в столицата събра пчелари от цялата страна

print

e-mail facebook

 

По традиция страната ни ежегодно е домакин на множество фестивали в чест на вкусния продукт – меда, който е с лечебна и магична сила. Проведените в рамките на тези фестивали дискусии дават полезни отговори, свързани с развитието и финансирането на пчеларството у нас, профилактиката и здравеопазването на пчелите през различните сезони и, разбира се, иновативните технологии и новости при приложението на меда.

Над 40 пчелари от цялата страна демонстрираха качествата на произведения от тях мед и ни направиха свидетели на своето производство на грандиозния Есенен софийски фестивал, проведен в градинката срещу Халите в София. Медните производители от всички региони на страната представиха пред гостите на събитието своите медни продукти.

Специализираното изложение се зарадва на огромна посещаемост и интерес от страна на столичани, които имаха възможността да опитат и да си купят натурални пчелни продукти директно от производителите. Във фестивалните дни бяха проведени конкурси за най-добре аранжиран щанд, за млад проспериращ пчелар и за Царица на фестивала през 2013.

Принос към развитието на пчеларството има 25-годишната Дарина Илчева от град Ямбол. Занаята научава от своя баща Богдан Илчев. Като най-интересен тя изтъкна кориандровия мед, който е известен със своя аромат и полезен ефект върху черния дроб и жлъчката. Въпреки че не е често срещан и мнозина не са чували за него, прохождащата в занаята медопроизводителка се гордее, че родният ù ямболски край изобилстава от кориандрови полета. Дарина е кандидатствала по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” и вече втора година изпълнява своите ангажименти по проекта. Надява се да популяризира своето стопанство, като увеличи количеството на земята си и бройката на кошерите си. Младата производителка не спира да търси начин за развитие на производството си – има реализиран проект по Националната програма за пчеларство за закупуване на 50 кошера за 50 пчелни семейства. Два пъти е кандидатствала по тази програма и днес може да се похвали със 120 кошера.

Основните проблеми при пчеларите са третирането на земеделските култури с препарати, които убиват пчелите, както и липсата на субсидии. Пчеларите, които работят без помощ от държавата, ще се откажат, прогнозира пчеларят Богдан Илчев. Тази година семейство Илчеви кандидатства и по проект мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, но получава отказ от сегашното правителство, тъй като според тях предишното такова не е предвидило тези средства.

Щандът на Петя Иванова от село Остров, област Враца, която над 20 години се занимава с този бизнес, беше един от най-посещаваните на изложението. Тя се занимава със стационарно и подвижно пчеларство и отглежда 700 пчелни семейства на брега на река Дунав. Нейните „жужащи приятели” осигуряват меда, но грижата за качественото производство е в нейни ръце. Петя сподели, че работата е трудоемка и специфична. Включва подготовка на рамки, восък, обтелване, подхранване преди да се зазимят кошерите, с цел ефективно третиране срещу опасната паразитна болест вароатоза. При подвижното пчеларство питите се вадят на място с бус, транспортират се до пчеларската къща и след това до помещенията, които трябва да отговарят на Наредба 26 за директните продажби.

Като млад фермер, Петя залага на иновативни технологии, използвайки машини центрофуги, като се надява скъпата инвестиция да бъде възвърната. Те улесняват процеса на работа, тъй като при тази технология е нужна минимална намеса на човешка ръка. Всяка една рамка от тази машина разпечатва на водна пара с нагряващи ножове. По този начин пчеларят се улеснява и не е нужно да разпечатва с вилица или нож. Машината извършва процеса автоматично, восъкът, който пада, минава през шнек, който максимално го изстисква и го отделя от меда. След това транспортна рамка избутва и отделя питите, които отиват директно в центрофугата. „Моята центрофуга е хоризонтална, побира 84 рамки и за около 20 минути може да се извърти един пълен цикъл. За около два часа биват разпечатани около 50 корпуса по 10 рамки.” Нагледно Петя ни показа каква е разликата между истинския мед и имитиращия продукт, в който има добавени примеси и подсладители. Това става, като се гребне с лъжичката и като почне тази нишка да тече, тя е тънка като косъм и не се прекъсва, а не капе капка по капка, което е характерно за изкуствения мед.

 

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Октомври 2013



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg