Част от Българо-швейцарския проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, се проведе в местността „Паниците” край град Калофер. Организатори бяха Министерството на земеделието и храните и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).
Зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов откри Осмия национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни. По думите му съборът се е „превърнал се в традиция, като събитието представя българските местни породи животни, създадени чрез народната селекция, а разнообразието от уникални животински видове е доказателство за нивото и ефективността на развъдната дейност в страната ни.”
На събора бяха показани животни от 15 местни автохтонни породи овце, 2 местни автохтонни породи кози и 2 комерсиални породи овце. Над 40 стопани представиха на изложба-дефиле типични местни породи животни, сред които Сиво говедо, Средностаропланинска, Дъбенска и Каракачанска овца, Калоферска коза, Каракачански кон и Каракачанско куче. Специално жури награди най-добрите породи. Особено интересни бяха животните от породата Каракачански кон, Каракачанско куче и Родопско късорого говедо. Тук бяха и Реплянска, Дъбенска, Средностаропланинска, Медночервена Шуменска, Вакла Маришка, Тетевенска и други породи, пристигнали за участие от района на Смолян, Монтана, Пловдив, Ловеч и други части на страната.
Фестивалът беше открит от изпълнителния директор на ИАСРЖ проф. д-р Васил Николов и от д-р Стоилко Апостолов, ръководител на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”. В него участваха и студенти от Аграрния университет в Пловдив и ученици от Началното училище в гр. Калофер.
Емоционални бяха състезанията между участниците за разпознаване на породите овце, кози, коне и говеда. На най-добрите бяха раздадени предметни награди, а всеки участник в състезанието получи книжката „Местните породи селскостопански животни в РБългария”, която съдържа подробно описание и снимки на поодите.
Посетилите фестивала дегустираха на място фермерски продукти – мляко, кашкавал, сирене, катък и други, приготвени от местни породи животни.