Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Растителна защита Брой: Октомври 2013
Клиентите на Кемтура България работят не само с най-добрите обеззаразители в света, но и получават комплексна услуга – почистване и обеззаразяване на семената на място
Витавакс и Ранкона – фунгициди на бъдещето

Клиентите на Кемтура България работят не само с най-добрите обеззаразители в света, но и получават комплексна услуга – почистване и обеззаразяване на семената на място

print

e-mail facebook

Обеззаразяването на семената преди есенната сеитба е ключово мероприятие, което предопределя успешното развитие на посевите. Качество от световен ранг постига лидерът при обезаразителите Витавакс. Години наред наложилият се на световния пазар фунгицид работи без пробиви в над 40 вида култури и в повече от 70 страни по света, като наред с предпазното и лечебно действие срещу гъбните болести съчетава и стимулиращия ефект на една от неговите съставки – карбоксин. Това е единственият фунгицид, който е патентован и като растежен регулатор. Александър Миндачкин от град Пазарджик е в агробизнеса от 20 години. Вече трета поредна година той неотменно използва продукта. „Витавакс е фунгицид с ненадминати качества, които не подлежат на съмнение. Категорично мога да заявя, че ще продължавам да го използвам.”

Друго предимство на препарата е, че стимулира нарастването на колеоптила в покълнващите семена и дава сигурност на земеделските производители. Третираните с Витавакс семена поникват и растат дружно, независимо от конкретните условия, което рефлектира както в братенето, така и в изкласяването и е предпоставка за високи добиви. „Всичко, което изискваме от него, го получаваме – сигурна и трайна защита от болести и неприятели по растенията, висока ефективност на добра цена”, сподели зърнопроизводителят.

Александър Миндачкин е ползвал една от формулациите на Витавакс, известна като Анкор, и е впечатлен от плътния цвят на обеззаразените семена и от гладкия поток при сеитбата, без запушване на семепроводите на сеялките. Отличното защитно действие, съчетано със стимулиращия му ефект, води до повишени добиви и печалба за фермерите.

Доверие към продуктите и услугите на фирма Кемтура проявява и известна семенарска къща от пловдивския регион. Тя е лидер на пазара, благодарение на сертифицираната и патентованата си продукция, собствено производство.

Според Павел Върбанов, инженер технолог в агрофирмата, препаратът Анкор осигурява необходимото качество на семената и отлична кълняемост. Контролът по заготовката на семената, за който той отговаря, е много стриктен, тъй като от това зависи реколтата на клиентите.

Момчил Димитров, агроном мениджър по препаратите за растителна защита в семенарската къща, сподели, че качеството на семената се дължи не само на сорта и чистотата на посевния материал, но и на обеззаразителите, с които те работят – Ранкона за ечемика и Анкор за пшеницата. „Анкор е съставен от две активни бази. Едната е карбоксин, другата е тирам. Тирамът (ТМТД) е отличен контактен фунгицид с доказано действие, а карбоксинът е не само системен фунгицид, но и растежен регулатор, което осигурява дружен старт за поникване на растенията и изравненост на посева. Продуктът защитава на 100% пшеницата не само от праховита и твърда главня, но и от съпътстващите болести снежна плесен и септориозата, която се пренася чрез семената и засяга главно кореновата система. Препаратът контролира и фузарийното повяхване на кълновете и по този начин налага пълен контрол и защита от тези четири важни болести.”

Другият иновативен продукт за обеззаразяване на фирма Кемтура е Ранкона. „Микроемулсията е нова формулация за третиране на семена, без аналог в света на обеззаразителите”, подчерта Христо Атанасов, продуктов мениджър на Кемтура България.

Христо Атанасов, продуктов мениджър на Кемтура България Ранкона не изисква задължително разбъркване. Продуктът не се утаява, излива се без остатък. Може да се употреби ефикасно както при ечемик, така и при пшеница. Както и при продуктите от серията Витавакс, така и при Ранкона, обеззаразените семена могат да се съхраняват до една година в нормални складови условия, без това да понижи тяхната естествена кълняемост. От друга страна, тестовете с двукратно по-високи дози не са показали фитотоксичност при културите.

 

Автор: Теодора Кокаланова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg