Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вторник, 23 Юли 2019

Юли 2019

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Ноември 2013
Виждам България като врата в земеделието и телекомуникациите от Азия за Европа
д-р Антъни Джуд де Силва - австралийски фермер

Виждам България като врата в земеделието и телекомуникациите от Азия за Европа

д-р Антъни Джуд де Силва

print

e-mail facebook

 

- Д-р Де Силва, защо решихте да се занимавате с овцевъдство и земеделие? Дали пък това не е Вашият семеен бизнес?

- Харесва ми да работя с овце и да се грижа за тях. От гледна точка на бизнеса и селското стопанство, аз живея в едни от най-добрите за производство на фина вълна територии на Австралия. Да, това е семеен бизнес. Всички членове на семейството ми са ангажирани и се наслаждават на работата във фермата и това позволи на бизнеса ми да расте. Имам трима синове. Те са ангажирани в земеделския бизнес и помагат на хората, ангажирани в отглеждането и пашата на овцете.

- Къде се намира Вашата ферма?

- Земеделските стопанства са разположени в източната част на австралийския щат Нов Южен Уелс (NSW ), близо до един град, наречен Boorowa. Намира се на около 100 км на северозапад от Канбера, столицата на Австралия, и на около 300 километра южно от Сидни.

- Как започна Вашето овцевъдство?

- Започнах със 120 акра земя с 250 овце Merino. Това беше през 1984 г. Оттогава използваните земеделски площи са се увеличили до около 2500 акра, както и смесицата от селскостопански предприятия, които произвеждат месо, вълна, зърнени култури. Общият брой на животните във фермата е около 6000 овце и около 200 броя едър рогат добитък, за които ние произвеждаме и около 300 тона зърно годишно.

- Собствена или наета е земята, която използвате?

- Ние притежаваме земята, която използваме. Цената на площите ни под аренда е по-ниска, отколкото тази на собствената ни земя. За поддържане и развитие на бизнеса в дългосрочен план избрахме варианта закупуване на земя. Това се оказа една добра инвестиция, тъй като цените на земята и на собствения ни капитал се увеличиха през годините.

- Какъв тип овцевъдство практикувате: целогодишно пасищно или смесено?

- Всички животни се отглеждат и хранят свободно в заграден обсег. Заградената площ обикновено е около 100 акра като размер и е самостоятелна. Тя си има и своите собствени язовири и сенчести дървета. Различните заграждения се използват за различни периоди от планираната програма. Например, заградената площ с добър подслон и източно изложение се използва за агнене. Плоските части се използват за отбиване и угояване на агнетата, за да растат по-бързо.

- Какви са изискванията към селскостопанските сгради, в които живеят овцете, към тези, в които се съхраняват фуражите, към хранилките и поилките?

- Ние имаме цехове за стригане на овце и навеси за съхранение на машини, силаж и сено. Навесите за стригане се използват по време на самия процес на стригане. Те могат да поберат около 500 овце. Използваме и навеси за тракторите, камионите и селскостопанските превозни средства. Другото важно за съхранение място, което имаме, са навесите за сено. Не по-малко значение имат и силозите за съхранение на зърното. Обикновено се стремим да притежаваме достатъчно сено и зърно за изхранване на животните със запълването на тези складове с храна за две години. През последните 30 години сме имали редица периоди на суши.

 

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Ноември 2013ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност
Генетика без граници

Баритон Супер – новата звезда на Байер
С новия обеззаразител в Алвас Грейн ЕООД постигат високи добиви и качество

За бизнеса, морала и контурите на щастието
Богат човек ли е Ангел Вукодинов

Специализирани трактори Kubota - идеалният партньор за лозари, овощари и зеленчукопроизводители
Коста Петров: Използваме многофункционален трактор от реномирана марка

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg