Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 10 Август 2020

Юли 2020

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Ноември 2013
Лозаро-винарски комплекс Даробас – еталон за българското винопроизводство
Министър Греков преряза лентата на реконструираната база в с. Песнопой

Лозаро-винарски комплекс Даробас – еталон за българското винопроизводство

print

e-mail facebook

От едната страна са склоновете на Средна гора, от другата – най-красивата част от долината на Стряма, от третата – рози, а до нея, докъдето ти стигнат очите – лозя. Наблизо са и прочутите минерални извори. Някъде там по средата се намира село Песнопой. Парче от рая на земята. На това място е разположен винарски комплекс Даробас, кръстен на местността, чието име идва от векове и се превежда като Даровит басейн. Стоте декара лозя на хълма са собственост на Цветко Стоименов. Хората в селото говорят, че любовта му към лозата е пословична, виждали го, въпреки почтената му възраст, понякога сам да копае. През годините, влагайки собствен капитал, създава идеално място за развитие на един от древните поминъци по българските земи, а именно лозарството и винарството. През тази година комплексът е реконструиран, закупена е високотехнологична линия машини, с която ще се увеличи капацитетът на винарната, ще се намали себестойността на продукцията и ще се съхранят работните места. В Песнопой, както в повечето малки населени места в страната, подобни инвестиции са рядкост. Хората оценяват усилията на съгражданина си, приветствайки го за това, че покрай виното, та и селото им да стане известно. А кой знае, може пък да дойдат и други инвеститори и безработицата да намалее и младите хора да останат на село. „Ето сега министърът пристига, ще открива винарната на Бай Цветко”, коментират на площада в Песнопой местните хора. Звучни български ритми се чуват от възвишенията, където собственикът е събрал много дългогодишни приятели от годините в дипломатически мисии зад граница.

Цвятко Стоименов е президент на F.I.A.L (Франс Интернационал Агро Алимантер) – фирма, която се занимава с изграждане, възстановяване и модернизиране на лозови комплекси. Представител е на френска компания за внос на материали за изграждане на лозови конструкции. Представлява и австрийска компания за внос на технологично оборудване – измиващи, бутилиращи и етикетиращи машини и линии. Също така е член на Българо-швейцарската търговска камара, в основата е на икономически търговски връзки между френски и български фирми, член е на управителния съвет на IFAG, координатор е на редица делови срещи, носител на Френския Орден за земеделски заслуги, връчен му от посланика на Франция през 2009 г.

За да пререже лентата на реконструираната винарна, беше поканен министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. „Изключително съм щастлив да бъда част от това събитие. Цветко Стоименов е пример и доказателство за борбен дух и професионализъм.” 

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Ноември 2013ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
За пръв път в България – земеделска застраховка „Суша”
ГрЕКо България сключиха първите полици по запитване на Националната асоциация на зърнопроизводителите, с подкрепата на Булстрад и презастрахователите от Суис Ри

Мemori CS - един от топ продуктите в зимна маслодайна рапица
Пшеницата Sosthene CS - висок добивен потенциал, здрав и издръжлив на болести посев, лесна жътва, малко слама... никакви проблеми с прибирането на реколтата

Висококачествените семена заслужават да бъдат защитени с най-добрите продукти за обеззаразяване
Синджента предлага на българския пазар продукти за обеззаразяване от най-високо качество

ИнВигор - печелившият бранд в рапица
От БАСФ – Решения в земеделието

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg