Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Декември 2013
Амбициран съм да направя тази Агенция ефективен контролен орган
Проф. Пламен Моллов, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

Амбициран съм да направя тази Агенция ефективен контролен орган

print

e-mail facebook

- Проф. Моллов, как мислите от позицията на изпълнителен директор на БАБХ – в кои от елементите на хранителната верига у нас контролът е най-труден и случва ли се по тази причина като фиктивен или с по-ниско качество?

- По начало в цялата хранителна верига има проблемни елементи. Бих казал, че това, което е записано в европейския Регламент 882, е основополагащо и в известен смисъл не е добре покрито от БАБХ. А именно – изискването за мултидисциплинарност на екипите, които да извършват контрола. Агенцията разполага с много високоспециализирани специалисти в областта на здравеопазването на животните, ветеринарномедицинската дейност, контрола на храните от животински произход. Доста по-слаба е компетенцията в областта на растителната защита, контрола на плодове и зеленчуци и растителните продукти или най-общо казано неживотинските храни. В областта на преработвателната промишленост има ясен дефицит на кадри, в смисъл, че броят на хората с технологично, с инженерно образование е символично малък на фона на общия брой работещи в Агенцията. Доста символична е бройката и на кадрите с агрономическо образование, с икономическо образование, с други сфери на компетенция, които също са полезни и необходими, включително финансови експерти, които могат да проследяват определени процеси. В този смисъл това е една от областите на модернизиране на БАБХ, която предстои да се случи. За съжаление, на този етап е по-скоро идея или позиция, защото в деня на моето идване влезе в сила нов устройствен правилник за Агенцията, който изискваше да съкратим 135 души по линия на бюджета. По силата на това обстоятелство аз в момента нямам буферна способност да променям състава ù.

- Оставаме ли тогава просто с позитивните резултати от по-високото професионално ниво на работа на служителите на БАБХ, вече преминалите курсове за квалификация или преквалификация в катедрата по контрол и безопасност на храните в Университета по хранителни технологии в Пловдив, откъдето ни информираха за двустранните контакти в името на по-ефективния контрол?

- В известен смисъл на мен ми е познат този процес, защото и аз обучавам подобни кадри. Не съм преустановил преподавателската си дейност, която е точно в областта на безопасността и регулацията на храните. Имаме такива кадри от БАБХ, които искат да се преквалифицират, т.е. очевидна е необходимостта от подобни знания и подобна експертиза в рамките на Агенцията. Това обаче ще става с ясни стратегически стъпки. Разбира се, аз имам визия какъв трябва да е балансът, но това ще изисква време. На този етап съм се ограничил до това да не бъдат съкращавани при никакви обстоятелства хора, които имат познания и опит.

- В крайна сметка да разбирам ли, че трябва да се повиши качеството на тяхната квалификация, но и да не се редуцира броят на работещите в Агенцията?

- Да, така е. Трябва да се надгражда контролът, трябва да се издига статутът на специалистите, които работят в Агенцията. Трябва да се подобри тяхната мотивация, включително и финансовото заплащане, което е необходимо, за да бъдат неподкупни и компетентни служителите.

- А ще Ви осигурят ли средства?

- Аз ще се боря за това. Това е моя визия и цел. В крайна сметка аз съм дошъл, за да направя тази Агенция един ефективен контролен орган. Дали ще успея? Да, винаги човек има малко по-големи желания, отколкото възможности, но принципно, когато се следва една програма, тя може лека-полека да бъде изпълнявана. Така че ще работя в тази посока – издигане статута на служителите и уплътняване на контрола, както аз го наричам, т.е. обхващане с компетенции съответните области на хранителната верига, които изискват подобрение на контрола. Къде е по-трудно в нея? Навсякъде е трудно. В първичното производство, в селското стопанство, където се създават аграрните продукти, има един тип проблеми. Те са свързани с ниското ниво на производство. Ние нямаме индустриално земеделие. Нашето земеделие е по-социално. Има единици индустриални земеделци. Те са главно зърнопроизводители. Когато обаче говорим за производство на животни, на различни растителни суровини и т.н., това са едни производства, които не са много индустриализирани. Няма и големи производители. Проблемите идват от малкия мащаб, защото малките производства са трудни за контрол. От друга страна, идват преработвателните предприятия, които в по-голямата си част работят с вносни суровини. Това е също проблем. Предприятията не са малко, но много голяма част от тях нямат ефективно действащи системи за управление на безопасността и качеството. Аз неслучайно казах на една от пресконференциите, без да изключваме необходимостта от контрол и от подобряването му в търговската верига, че ние имаме нужда да го направим по-ефективен и в преработвателните предприятия. Не можем да контролираме 100% от продукцията, не е възможно физически.

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg