- Проф. Моллов, как мислите от позицията на изпълнителен директор на БАБХ – в кои от елементите на хранителната верига у нас контролът е най-труден и случва ли се по тази причина като фиктивен или с по-ниско качество?
- По начало в цялата хранителна верига има проблемни елементи. Бих казал, че това, което е записано в европейския Регламент 882, е основополагащо и в известен смисъл не е добре покрито от БАБХ. А именно – изискването за мултидисциплинарност на екипите, които да извършват контрола. Агенцията разполага с много високоспециализирани специалисти в областта на здравеопазването на животните, ветеринарномедицинската дейност, контрола на храните от животински произход. Доста по-слаба е компетенцията в областта на растителната защита, контрола на плодове и зеленчуци и растителните продукти или най-общо казано неживотинските храни. В областта на преработвателната промишленост има ясен дефицит на кадри, в смисъл, че броят на хората с технологично, с инженерно образование е символично малък на фона на общия брой работещи в Агенцията. Доста символична е бройката и на кадрите с агрономическо образование, с икономическо образование, с други сфери на компетенция, които също са полезни и необходими, включително финансови експерти, които могат да проследяват определени процеси. В този смисъл това е една от областите на модернизиране на БАБХ, която предстои да се случи. За съжаление, на този етап е по-скоро идея или позиция, защото в деня на моето идване влезе в сила нов устройствен правилник за Агенцията, който изискваше да съкратим 135 души по линия на бюджета. По силата на това обстоятелство аз в момента нямам буферна способност да променям състава ù.
- Оставаме ли тогава просто с позитивните резултати от по-високото професионално ниво на работа на служителите на БАБХ, вече преминалите курсове за квалификация или преквалификация в катедрата по контрол и безопасност на храните в Университета по хранителни технологии в Пловдив, откъдето ни информираха за двустранните контакти в името на по-ефективния контрол?
- В известен смисъл на мен ми е познат този процес, защото и аз обучавам подобни кадри. Не съм преустановил преподавателската си дейност, която е точно в областта на безопасността и регулацията на храните. Имаме такива кадри от БАБХ, които искат да се преквалифицират, т.е. очевидна е необходимостта от подобни знания и подобна експертиза в рамките на Агенцията. Това обаче ще става с ясни стратегически стъпки. Разбира се, аз имам визия какъв трябва да е балансът, но това ще изисква време. На този етап съм се ограничил до това да не бъдат съкращавани при никакви обстоятелства хора, които имат познания и опит.
- В крайна сметка да разбирам ли, че трябва да се повиши качеството на тяхната квалификация, но и да не се редуцира броят на работещите в Агенцията?
- Да, така е. Трябва да се надгражда контролът, трябва да се издига статутът на специалистите, които работят в Агенцията. Трябва да се подобри тяхната мотивация, включително и финансовото заплащане, което е необходимо, за да бъдат неподкупни и компетентни служителите.
- А ще Ви осигурят ли средства?
- Аз ще се боря за това. Това е моя визия и цел. В крайна сметка аз съм дошъл, за да направя тази Агенция един ефективен контролен орган. Дали ще успея? Да, винаги човек има малко по-големи желания, отколкото възможности, но принципно, когато се следва една програма, тя може лека-полека да бъде изпълнявана. Така че ще работя в тази посока – издигане статута на служителите и уплътняване на контрола, както аз го наричам, т.е. обхващане с компетенции съответните области на хранителната верига, които изискват подобрение на контрола. Къде е по-трудно в нея? Навсякъде е трудно. В първичното производство, в селското стопанство, където се създават аграрните продукти, има един тип проблеми. Те са свързани с ниското ниво на производство. Ние нямаме индустриално земеделие. Нашето земеделие е по-социално. Има единици индустриални земеделци. Те са главно зърнопроизводители. Когато обаче говорим за производство на животни, на различни растителни суровини и т.н., това са едни производства, които не са много индустриализирани. Няма и големи производители. Проблемите идват от малкия мащаб, защото малките производства са трудни за контрол. От друга страна, идват преработвателните предприятия, които в по-голямата си част работят с вносни суровини. Това е също проблем. Предприятията не са малко, но много голяма част от тях нямат ефективно действащи системи за управление на безопасността и качеството. Аз неслучайно казах на една от пресконференциите, без да изключваме необходимостта от контрол и от подобряването му в търговската верига, че ние имаме нужда да го направим по-ефективен и в преработвателните предприятия. Не можем да контролираме 100% от продукцията, не е възможно физически.