Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Декември 2013
Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе своя трети Национален агро семинар
Новият председател на НАЗ е Румяна Ангелова

Националната асоциация на зърнопроизводителите проведе своя трети Национален агро семинар

print

e-mail facebook

 

Третият семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите, който тази година се проведе под мотото: „НАЗ – работим за Вас“, беше открит от Ангел Вукодинов. „Пораснахме трудно, но сме горди от постигнатото. Аз, като председател на тази асоциация, научих много от вас, надявам се и ние с УС да сме дали нещо от нашия опит. Тук си дават среща реалният агробизнес, държавните и международните институции и организации.“

Официални гости на форума бяха министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, зам.-министър Явор Гечев, Мирослав Николов, изп.-директор на ДФЗ-РА, заместниците му Николай Дачев, Виолета Александрова, Васил Банов от НАП, Педро Гаярдо от Копа Коджека, представители на български и чуждестранни институти и университети.

„Българското земеделие е национална кауза и поради тази причина всички трябва да спазваме добрия тон, когато обсъждаме проблемите в сектора. Зърнопроизводството си остава основно производство за България и с вашата работа, вие, зърнопроизводителите, издигнахте България на 12-о място в света. С вашия труд страната ни постига едно наистина добро ниво и развитие“, заяви министър Греков. По думите му НАЗ е силна организация, като очакванията са именно тя да е най-активната в създаването на Закона за браншовите организации в България.

По време на Кръгла маса бяха засегнати актуални за земеделските производители теми, свързани с прилагането на механизма за обратно начисляване на ДДС при търговията със зърнени и технически култури; прилагането на намален акциз на горивата за земеделски нужди; усвояването на средствата по мярка 214 от ПРСР за периода 2007-2013 в направление „Въвеждане на сеитбообръщение за опазване на почвите и водите”, както и готовност за изплащане на европейските средства за единица площ през януари 2014 г.

В програмата на семинара бяха включени презентации на водещи компании, предлагащи семена, торове и агротехника.

След няколкочасово заседание на Общото събрание Националната асоциация на зърнопроизводителите избра за свой председател Румяна Ангелова, досегашен член на УС на Националната асоциация и председател на регионалната структура във Враца. Тя смени колегата си Ангел Вукодинов, чийто мандат изтече през тази година.

Румяна Ангелова посрещна новата позиция със смесени чувства, защото доверието поражда големи отговорности. „Този пост e много труден. Предизвикателствата са страшно много. Предстои един цял програмен период. Отстояването на позициите и защитаването на интересите на нашите членове ще бъде тежко и ни чака страшно много работа.“

 

Румяна Ангелова обработва 3 500 дка земя край гр. Бяла Слатина. Колегите ù я определят като един от най-активните и борбени земеделци, участвали в работата на НАЗ.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg