Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Октомври 2010
Царевичният хибрид Рокксане и слънчогледовият Селлор напълниха хамбарите на добруджанските фермери
В разгара на есенната кампания специалисти и производители коментираха представянето на традиционните за региона пролетни култури

Царевичният хибрид Рокксане и слънчогледовият Селлор напълниха хамбарите на добруджанските фермери

print

e-mail facebook

Земеделски производители от Добричка област се събраха на демонстрационна жътва в нивите на ЗК „Вихър” край с. Сенокос с председател Асен Вълков. На опитното поле бяха заложени царевични и слънчогледови хибриди на френската семенарска компания „R.A.G.T семанс”. Те са предоставени на земеделската кооперация от фирма „Агриматко България”. В разгара на есенната кампания специалисти и производители коментираха представянето на традиционните за региона пролетни култури.

Илия Илиев, агроном на земеделска кооперация „Вихър”, подчерта, че сеитбата на опитните полета е извършена на 22 април. Проведени са растителнозащитни мероприятия след сеитбата. Clearfield хибридите са пръскани срещу плевели и синя китка около 20 май. Начко Харизанов – регионален представител на „Агриматко България” за Добричкия регион, посочи, че технологията на полето е изведена идеално. Той обясни, че в Добричка област фирмата всяка година извежда около 7–8 опита и още около 20 в Северна България. „Най-новата селекция от „R.A.G.T семанс” я изпитваме в България в продължение на две–три години, за да се убедим, че хибридите са пригодени към почвено-климатичните особености на отделните райони на страната”, подчерта още специалистът. Зърнопроизводителите коментираха, че дъждовната година е оказала благоприятно въздействие върху развитието на хибридите.

През тази стопанска година ЗК „Вихър”, която обработва 8000 дка земя, е заложила 2200 дка със слънчоглед и 850 дка с царевица. Агрономът в кооперацията Илия Илиев разказа, че от 7 –8 години работят с хибридите на „R.A.G.T семанс” и това дългогодишно сътрудничество сочи, че резултатите са много добри.

Фаворити са му хибридите Бергкксон, Кукксар, Лакксот, които през годините дават много добри добиви. „При слънчогледа също имаме добри показатели, работим и по технологията Clearfield”, допълни още агрономът. Той посочи, че за разлика от другите му колеги, които тази година се оплакваха от появата на заболявания по слънчогледа, хибридите на масовите площи на кооперацията са се държали добре и са били почти без заболявания.

Събралите се агрономи и зърнопроизводители коментираха, че много добро впечатление при царевицата прави хибридът Бергкксон, като надеждите са насочени и към двете нови попълнения в портфолиото – Акксо и Филеккс. Заедно с тях през следващия сезон своя висок генетичен потенциал ще покажат също Коккс и Алекксандра. По думите на Начко Харизанов представителят на гамата от Clearfield хибриди – Полкка СЛ, показва много силни възможности на полето, както и новият Сикклос, който също не е за подценяване. Конвенционалният Екклор също дава обещания за високи добиви.

Целия материал четете в брой Октомври 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg