Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 18 Юни 2018

Юни 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Януари 2014
Италианска предприемчивост в услуга на дребното фермерство
Големите идеи на малкия бизнес

Италианска предприемчивост в услуга на дребното фермерство

print

e-mail facebook

Може ли ресторантьорският бизнес да бъде в подкрепа на малките земеделски производители, какви са трудностите и предимствата на една такава философия и доколко приложим е такъв подход в България? Отговори на тези въпроси даде италианският ресторантьор Серджо Валентини, президент на Slow Food Trentino, по време на гостуването си в София, в рамките на специализираните изложения на хранителната индустрия, провели се в Интер Експо Центъра в София в края на м.г. Предприемачът беше сред участниците в инициативата на Италианското посолство, която протече под мотото „Вкусете Балканите: дребното фермерство и производство на храни – инструменти за устойчивост в селските райони на Югоизточна Европа”. С типичната италианската речовитост и нескрита емоция Серджо Валентини сподели пред присъстващите историята на своя ресторант и взаимоотношенията му с местните земеделски производители, които оказали благотворно влияние върху семейния бизнес. А той, може да се каже, е често срещана мечта за много от нас – собствен ресторант в красива, живописна местност, където наред с разнообразното меню от вкусни ястия, даряваш на гостите си и незабравими спомени.

Днес заведението на г-н Валентини „Locanda delle tre chiavi“ е сертифицирано като еко ресторант и в него се използват предимно органични и местни продукти. Като президент на Slow Food Trentino, италианецът популяризира значението на местните храни сред своите гости. Освен това философията на семейния ресторант включва намаляване на отпадъците, икономия на вода и енергия, приоритетно използване на „зелени“ нехранителни продукти, както и лична отговорност на всеки кулинар за околната среда и местните общности. Но всичко има своята дългогодишна предистория.

 Бизнес философия на една реализирана семейна мечта

Серджо Валентини и неговата съпруга създават своя уютен ресторант в Исера, Трентино през 1997 г. в красива историческа сграда с неповторима атмосфера, сред очарованието на пленителен планински пейзаж. Двамата работили упорито по управлението на ресторанта и семейният им бизнес се развил и напреднал. „След цели 16 години ние разбрахме, че всичко, което сме постигнали, е прекрасно, но не е достатъчно, когато се предлагат ястия или продукти без своя идентичност, без история, споделя г-н Валентини. – Примерите са много. Има ястия, продукти или дори сирене с най-различни претенциозни имена. Но когато попитаме какво има вътре, откъде идват, каква е тяхната история – никой не може да каже. А ако на нашия щанд попитат за българското зелено сирене от Черни Вит, човек може да стои с часове и да му разказват толкова много, да научи различни интересни неща. Та както казах, след 16 години работа ние разбрахме какво означава да се предлагат на клиентите едни красиви ястия, добре направени, по персонални рецепти, но без свое име. И започнахме да се оглеждаме в района, в който живеем, за местни производители, да търсим какво може да бъде закупено от тях и предлагано като продукт на нашите гости.“

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Януари 2014ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мария Иванова: Пчеларството събужда живота в мен
При катастрофата в Чернобил се излюпиха поколения пчели без крила. Оцеляха.

Сеитбата - по-приятна с Косад Семанс
Colonia CS - не просто хибрид, а обещание за успех

Ливадите изядоха „биото”
Хората, които посветиха живота си на живите храни, останаха без субсидии!

Петко Петков: Белият бизнес вече доминира
Можем да участваме в засищането на китайския пазар

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg