Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Октомври 2010
Добрите земеделски практики – обща мисия на растителнозащитния бизнес и институциите
С проекта „TOРPS България” прилагаме Директивата за устойчиво ползване на пестициди

Добрите земеделски практики – обща мисия на растителнозащитния бизнес и институциите

print

e-mail facebook

 „Семинар на заинтересованите страни” проведоха Националната служба за растителна защита (НСРЗ) и Асоциация Растителнозащитна Индустрия България (АРИБ) у нас. Той беше в пряка връзка със съвместния им проект „TOРPS България”, който има за цел да обучи операторите как да предотвратяват замърсявания на водите с продукти за растителна защита от точкови източници.                                                       

При откриването на инициативата генералният директор на НСРЗ Антон Величков каза, че главната цел на общата мисия е да се осигури защита на растителните ресурси при употребата на препарати за растителна защита. Най-тежката задача при изпълнението ù обаче, по думите му, ще бъде да се промени мисленето на земеделските производители, че работата с препаратите може да е безотговорна по отношение замърсяването на води, почви и природни ресурси. Росица Стефанова – генерален директор на АРИБ, припомни, че основната цел на проекта е съществуващите на европейско ниво най-добри мениджърски практики – т.н. BMPs (Best Manаgеment Practices) да бъдат адаптирани за условията на България и да се разпространят чрез съвети, консултации, обучения и демонстрации. Намерението е да се намалят количествата на продуктите за растителна защита в подпочвените и повърхностните води в резултат на замърсяване от т.н. точкови източници. Така проектът TOРPS ще допринесе за прилагането на Директивата за устойчиво ползване на пестициди, Рамковата директива за водите и Директивата за машините. За тази цел експертите на НСРЗ са адаптирали за условията у нас най-добрите практики BMPs. Те ще се разработят под формата на брошура, предназначена за всички потребители на продукти за растителна защита в селското стопанство и градинарството у нас. Тези практики ще бъдат представени и съгласувани с експерти от различни ведомства, представители на науката, на операторите и фермерите, на дистрибуторите и други заинтересовани страни, които имат отношение към дейностите, извършвани от оператора, към използването на оборудването преди, по време и след пръскане с препарати за растителна защита.            

Манфред Ротеле, представител на българското подразделение нa Европейската Асоциация за Защита на Реколтата (ЕСРА), по време на семинара направи пространен анализ на проекта и изрази надежда, че страната ни, по подобие на другите еврочленки, ще изпълни проекта, за да осигури закрила на природните ресурси при използването на растителнозащитни препарати в селското стопанство на България.              

На семинара бяха и представители на фирмите за растителна защита „ДюПон”, „Мактешим Аган”, „Суми Агро” и „Синджента”, които ще бъдат и консултанти при добрите и безопасни земеделски практики.                                               

През месец октомври ще бъде организирана следващата среща по проекта, която ще има за цел да се обучат т.н. съветници от цялата страна. Това обучение ще бъде осъществено с помощта на експерти от Европейската Асоциация за Защита на Реколтата, а на него основните участници ще бъдат съответно експертите от НСРЗ от цялата страна. След това те ще обучават земеделските производители у нас, съобщи Росица Стефанова.

Целия материал четете в брой Октомври 2010



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg