Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2014
Премахването на ДКСБТ вещае хаос и сива икономика
БТПП инициира кръгла маса по Законопроект за изменение и допълнение на Закона за стоковите борси и тържищата

Премахването на ДКСБТ вещае хаос и сива икономика

print

e-mail facebook

В края на януари Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) излезе с предложение за обществено обсъждане на подготвения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за стоковите борси и тържищата. Мотивите за него се основаваха на извършения в МИЕ експертен анализ на възможностите за оптимизиране на функциите и числеността на персонала на администрациите от системата на икономиката и енергетиката и в частност тази на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Текстове в Законопроекта предвиждат регулаторът да бъде закрит, а неговите функции да се поемат от дирекция в МИЕ, в която да работят петима експерти. Според мотивите на вносителите по този начин ще се намали администрацията, тъй като Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите могат да поемат функциите на нароченото за закриване ведомство. От МИЕ се аргументират, че именно в обхвата на компетенциите на министерството е издаване на лицензи, удостоверения за регистрация, разрешителни за внос и износ, провеждане на превантивен и последващ контрол върху изпълнението на задълженията на лицензополучателите, а също така прилагане на мерките на търговската политика, свързани с вноса и износа на земеделска продукция от и на територията на България. Друг мотив са регулативните режими за прилагането на задължителни нетарифни мерки в рамките на ЕС, свързани с количествените ограничения на търговията между ЕС и трети страни. Част от промените предвиждат клиентът да има правото да изисква от продавача документи, че стоката е внесена законно и че за нея са платени данъци.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) е един от инициаторите за създаването на Софийска стокова борса АД, в периода след промените в България, когато са се поставяли основите на пазарната икономика. Затова „БТПП е много внимателна, когато се предлагат промени в закони, свързани с важни елементи от пазарната икономика, като стоковите борси и тържищата – сфера, която е неотменима част от една добре функционираща пазарна икономика“, обяви позицията си председателят на палатата Цветан Симеонов. В заложените промени от там виждат добро намерение да се ограничат бюджетните разходи, но обръщат и внимание, че тази цел поставя и редица въпроси: дали Комисията в тези си мащаби ще може да бъде равностойно заменена от отдел в МИЕ; дали независимостта, която навсякъде се търси при формирането на комисиите, контролиращи стоковите борси и тържищата, ще бъде постигната; дали в рамките на едно министерство,        което и сега е с мащабни функции – тази дейност няма да остане на малко по-заден план.

За да се потърси и даде аргументиран отговор на тези въпроси, БТПП инициира кръгла маса, за която предвиди широко участие на бизнеса и държавната администрация. На обсъждането бяха поканени вицепремиерът Даниела Бобева, министърът на икономиката и енергетиката, министърът на земеделието и храните, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните и председателят на Комисията за защита на потребителите, но те не уважиха дискусията. Участие взеха преди всичко представители и експерти в областта на тържищата и стоковите борси и фирми. Въпросите и мненията на участниците бяха ориентирани към ефективността от съществуването на Комисията и отговора дали има дублиране на функциите ù с работата на други държавни органи.

По време на дискусията беше изразена позиция за необходимостта за запазването на регулацията в бранша, която би следвало да се осъществява от независим държавен орган.

Предложението в законопроекта – Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, да бъде закрита и нейните функции да бъдат прехвърлени в звено на Министерството на икономиката и енергетиката не беше подкрепено от участниците на кръглата маса. В хода на обсъждането акцент беше поставен и върху необходимостта от усъвършенстване на нормативната уредба в Закона за стоковите борси и тържищата в насока на по-точното дефиниране функциите на Комисията.

Главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса АД Васил Симов и изпълнителният директор на Съюза на търговците на храните в България Александър Йоцев изразиха категоричната си позиция за запазване на Комисията, особено в период, в който държавата се бори с нерегламентирания внос на стоки, за много от които липсва и информация за произход и качество.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Март 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg