Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Март 2014
Международното изложение „Пчеларство Плевен 2014“ – най-големият пчеларски форум на Балканите
Над 130 фирми и организации се включиха в 12-ото му издание

Международното изложение „Пчеларство Плевен 2014“ – най-големият пчеларски форум на Балканите

print

e-mail facebook

И тази година, около празника на българските пчелари – Св. Харалампий, Плевен стана притегателен център за всички производители, любители, организации и институции, свързани с пчелите, провеждайки поредното издание на специализираното изложение-договаряне

„Пчеларство Плевен – 2014“. Тридневният форум се организира под патронажа на Министерството на земеделието и храните и Областния управител на област Плевен и вече е сред най-значимите събития не само за региона, но и за страната, очаквани с нетърпение всяка година.

В XII-ото му издание, което се проведе от 7 до 9 февруари, участваха повече от 130 фирми и организации от страната, Европа и Азия. Те представиха последни новости в областта на пчеларското оборудване и инвентар, восъчни основи, ветеринарни препарати, лицензирано производство на майки и отводки, пчелни продукти и производи (козметика, напитки и др.), опаковки и етикети, лицензирани лаборатории, специализирано обучение и литература, медоносна растителност – фиданки и семена, финансиращи и консултантски организации.

През 3-те дни посетителите и гостите на форума можаха да видят, договорят и купят продукти от водещите български производители и дистрибутори в бранша. С това изложение организаторите дават своя принос в подкрепата на Националната стратегия за развитие на пчеларството и стимулиране продажбите на дребно в България. Част от най-добрите пчелари на страната изкушиха посетителите с огромно многообразие от мед и неограничен брой производи – лечебна козметика, храни, напитки. Вече е традиция изложението да се посещава и от организирани чуждестранни групи пчелари. Тази година те дойдоха от Румъния, Сърбия, Гърция, Македония, Кипър и Турция. Специални гости на откриването на изложението бяха евродепутатът Мария Габриел и министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

„Пчеларството е много важен за страната ни сектор и неговото развитие е сред приоритетите на МЗХ, заяви той при откриването на форума. – Производството на натурален пчелен мед е производство на висококачествен хранителен и диетичен продукт, в полза на здравето на човека. Пчеларството ангажира голям брой хора у нас и аз много добре съм запознат с нуждата от финансовото му подпомагане. Ще отбележа, че за периода 2011-2013 г. по всички мерки от Националната програма по пчеларство българските пчелари получиха финансова помощ в размер на 15 858 396 лв. Само за 2013 г. за пчеларския сектор бяха заделени близо 6 млн. лева. Това е най-големият усвоен финансов ресурс за двата изминали периода, като е постигнат най-висок процент усвояемост на определения бюджет за годината – близо 90%. Необходимо е да водим пряк диалог с браншовите пчеларски организации и аз се радвам, че с тяхното активно участие беше изработена и одобрена от ЕК нова тригодишна Програма по пчеларство на България, където нашите пчелари ще могат активно да участват за периода 2014-2016 г. Определеният бюджет за страната по нея е в размер на 4 400 000 лв. годишно. С новата програма отговаряме на множеството постъпили искания на пчеларите за прецизиране на реда на приема на заявления. Осигурен е и отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори на Програмата. Приемът на документи за подпомагане приключи на 21 януари т.г., като постъпилите заявления са над 1800. Надяваме се, че с направените промени ще се улесни кандидатстването по отделните мерки, като очакваме голяма активност от страна на пчеларите за максимална усвояемост на осигурения финансов ресурс.“ Здраве и пълни кошери с мед пожела министър Греков на всички пчелари и техните семейства по повод професионалния им празник – Св. Харалампий.

Евродепутатът Мария Габриел също поздрави пчеларите. „За мен св. Харалампий не е само оня светец с бялата брада, вдигнал ръка за благослов. За мен Св. Харалампиий са много други имена и лица – всички вие, благодарение на които пчеларството се развива. Да, изминахме дълъг път. Преди 3 години ни събраха проблемите в пчеларството. В Европейския парламент направихме така, че гласът на българските пчелари да се чува. Започнахме отдалече, но днес можем да кажем с гордост: българска е идеята за директна субсидия на пчелно семейство. Сигурна съм, че тя ще има развитие. Преборихме се за забрана на 3 неоникотиноидни пестицида. През декември 2012 г. в Брюксел направихме изложение на български мед и пчелни продукти. Все още колегите ни от ЕП говорят за невероятното им разнообразие и качество. Нещо повече – успяхме да привлечем вниманието на двамата най-активни комисари за пчеларството: комисаря по земеделието Дачиан Чолош и комисаря по здравеопазването Тонио Борг. Те и двамата ни подкрепят във всичко, което се опитваме да направим за българското пчеларство. Само преди няколко дни имаме още един отговор от комисар Борг, който ясно казва, че до този момент липсва механизъм, контролиращ вноса на фалшифициран мед в ЕС. Вследствие на нашето привличане на вниманието такъв механизъм ще бъде създаден. Аз искам да кажа още, че това изложение за мен е символ на 4 неща. И това са и предизвикателствата пред пчеларството: символ на организация, символ на единомислие и единодушие в действията. Нека продължаваме да го правим. Всички знаем, че българското пчеларство има нужда от силен глас. Силният глас става чрез обединение. Имаме нужда от информационни кампании и още повече от популяризиране на продуктите. Благодарение на такъв тип изложения това става.“

 

Автор: Валери Станев
Целия материал четете в брой Март 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg