Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Март 2014
Българската моцарела
Бутиково сирене край брега на Дунав

Българската моцарела

print

e-mail facebook

 Моцарела или пътят на оригиналното биволско сирене. Произходът му е от областта Кампания, простираща се около Неапол. И въпреки че е запазена марка за италианците, България също има принос към производството му. Нашето бутиково сирене се прави в с. Чернолик, до Силистра. За непосветените това е свежо парено сирене, чието име означава „отрязвам“. Всяко едно сирене има свой собствен език и технология. Моцарелата също има своята специфика. След пастьоризация и охлаждане до температура на подсирване 32-35°C млякото постъпва в извароизготвител, където се извършва обработката на сиренината. Самият процес започва със закваска, с последващо загряване до температура 80-90°C и постоянно бъркане до получаване на еластична маса. Впоследствие сместта се изсипва в отделна вана, където се отделя суроватката и претърпява процеса чедеризация, за да стигне РН 5,2 -5,25, максимум 5,3. Пресова се и отива в агрегат за изпарване. Опитни майстори упражняват контрол и гарантират органолептичните ù качества.

Майсторлък по европейски

Процесът от зареждане на агрегата до изваждане на готовата моцарела продължава около 30-40 минути. Специален барабан оформя топчестата форма, характерна за моцарелата, в големина според изискванията на пазара. Готовата моцарела попада в студена вода с температура от 4 до 8°C, за да се охлади и получи гланцирана коричка. Белите топки с изтънчен млечен вкус, тъй като не могат да бъдат съхранявани дълго време, се потапят в саламура, обясни главният технолог на предприятието Красимир Кръстев.

Класика от биволско мляко

Истинската моцарела се приготвя от биволско мляко. В наши дни обаче тя се прави и от краве. Причината е лимитираното производство на биволско мляко.

Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански храни. Консумира се още като добавка към много видове салати. Макар и по-бавно, но със сигурни темпове, италианският деликатес печели все повече привърженици и в България. „Това е модерен продукт, на младото поколение. Моцарелата от краве мляко е по-стегната, консистенцията ù е по-жилава, докато тази от биволско мляко е снежнобяла, с порцеланов блясък и гладка перлена повърхност. В сърцевината си е изключително сочна, нежна, почти течна. И е по-вкусна. Разбира се, и по-скъпа“, коментира собственикът на предприятието в с. Чернолик Симеон Присадашки. Всъщност на това място се произвеждат и двата вида италианско сирене. Днес оригиналната моцарела е доминираща.

Гарантирано – моцарела от свежо мляко

В миналото моцарелата била достъпна само за отбран кръг от изискани дегустатори. Правела се в малки количества, тъй като била сравнително нетраен продукт. Технологиите през вековете са претърпели известни изменения и днес моцарелата, която влиза в България, е приготвена от полуфабрикат – замразена млечна заготовка, и впоследствие се преработва на моцарела. Наложената практика е такава поради нетрайността на продукта. Целта на силистренското предприятие е да наложи типично натуралния продукт, приготвен от свежо мляко, а не от заготовки. Логистично доставените количества могат да достигнат за броени часове до всяка точка на страната. Северната ни съседка – Румъния, също се възползва от местонахождението на предприятието.

 

 

Автор: Диана АлександроваПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg