Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Март 2014
Пет години RAPOOL България
Немско качество на българска почва

Пет години RAPOOL България

print

e-mail facebook

Фирма RAPOOL България събра на двудневен семинар в курорт Златни пясъци над 300 земеделски производители от цялата страна. Един от поводите за срещата беше отбелязването на 5 години от създаването на дружеството. Управителят Евелина Маринова нарече годишнината „малък“ юбилей и подчерта, че без производителите фирмата нямаше да постигне успехи. „Пет години не са много, но зад тях се крие много свършена работа. За две години успяхме да се наложим като пазарен лидер при рапицата у нас и поддържаме това ниво, разказа за началото г-жа Маринова. – Постигаме и много голям напредък при житните култури, при които отчитаме лавинообразно развитие. Започнахме пробно, а сега имаме опити с над 30 сорта пшеница. Успех отчитаме и при ечемика, който беше позабравена култура в България. Заради нашите високодобивни сортове земеделците се завърнаха към отглеждането ù и установиха, че това е една доходна култура.“

Сред лекторите присъстваха представители на фирмата от Германия – светилото в селекцията на зимна маслодайна рапица д-р Мартин Фрауен от НПЦ-Лембке, и Фредерик Ширмахер, продуктов мениджър за житни култури от селекционерска фирма на SAATEN-UNION, които споделиха своя опит в селекцията на рапица и житни култури. Земеделските производители бяха запознати с подробна информация за представянето на рапичните хибриди по полетата у нас и в Европа. Наред с доказаните вече в България хибриди ШEРПА, ВИСБИ, РОХАН, КСЕНОН, ДИНАСТИЯ, ИНСПИРЕЙШЪН, СЪНСЕТ CL, ЕДИМАКС CL, ВЕРИТАС CL, фермерите научиха подробности и за най-новия хибрид ДИФУЗИОН. Той е средно късен, с потенциал за високи добиви, сухоустойчив, със силна коренова система. Растенията са сравнително ниски с многобройни разклонения и устойчивост на полягане.

Едни от най-очакваните лекции бяха на д-р В. Боссе от консултанска фирма Ханзе-Агро. Специалистите на RAPOOL България често правят обучения при тази фирма и канят лектори по актуални въпроси и проблеми на земеделието. Фирмата има клонове и в Източна Европа, прави множество дългогодишни опити в различни направления и е една от най-авторитетните и компетентни в Германия.

Интерес сред присъстващите на семинара предизвика представянето на портфолиото на пролетните култури. За предстоящата сеитбена кампания производителите имат на разположение голям избор както от нови, така и от утвърдени хибриди царевица и слънчоглед. RAPOOL България е първата фирма на пазара с хибриди от технологията Clearfield Plus, но новостите не спират до тук. „От тази година новото е, че ние изцяло сме подновили портфолиото в царевица. Имаме американски и източноевропейски тип царевици. Изпитванията показаха, че нивото на царевичното ни портфолио се издигна няколко стъпала нагоре. Стремим се към лидерски позиции и при пролетните култури“, категорична е г-жа Маринова.

Общо шест нови хибрида царевица и два нови хибрида слънчоглед са с премиера през новата сеитбената кампания. Това са слънчогледите ЛУЧИЯ 1000 CL Plus и МЕРИДИЕС CL, които дават сигурни и стабилни добиви при различни агрометеорологични условия и заплевелени полета. При царевиците се отличават новите СУБИАНКА (290 по ФАО), СУМ 305 (330 по ФАО) – за неблагоприятни региони, СУМ 405 (400 по ФАО) – за Северна България, късният ОССК 515 (500 ФАО).

Стремежът е RAPOOL България да предостави на земеделските производители всички необходими семена за полско производство и технологията за отглеждането им, а също така вече и продукти за подобряване на почвата, подчерта Евелина Маринова. „Като фирма, която се ползва с доверието на земеделците, ние работим и за две други марки. Това са SAATEN-UNION – за житни, слънчоглед и царевица, и DSV (позната доскоро като Euro Grass) – за тревни фуражи, и програма ТеrraLife – за подобряване на почвеното плодородие. Всъщност, ние се опитваме да дадем всичко необходимо като семена от една ръка – било за зърнени култури, или за животновъдството и за озеленяване. Като изключим зеленчуци и овощни дървета – всичко останало може да се намери при нас“, обобщи портфолиото на RAPOOL България г-жа Евелина Маринова. И за да бъде пълна картината, управителят на фирмата подчерта достойнствата и качествата на немската селекция.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Март 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg