Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Март 2014
Новостите в прецизното земеделие представи НИК на АГРА 2014
Защо да инвестирате във високотехнологично оборудване и иновативни технологични решения за земеделие

Новостите в прецизното земеделие представи НИК на АГРА 2014

print

e-mail facebook

АГРА е известно като едно от най-големите изложения у нас в сферата на земеделието, като в него участват всички водещи фирми в сектора, сред които е и НИК. Тази година ексклузивно за своите гости НИК подготвиха презентационна зала, като част от вътрешния си щанд, в която всеки ден от изложението се провеждаха различни презентации и семинари и посетителите се запознаха с новите технологии посредством интерактивни видеа и лична среща със специалистите по прецизно земеделие за различните области.

Все повече български земеделци се убеждават в ползите от инвестиране във високотехнологично оборудване и иновативни технологични решения за земеделие като тези, които НИК предлагат вече 12 години у нас. Екипът на НИК е добре подготвен да демонстрира как няколко правилни стъпки водят до оптимизирани селскостопански операции и повишени добиви за сметка на минимизирани разходи. В рамките на селскостопанското изложение АГРА фирмата представи в 13 палата на щанд, с площ близо 100 кв. м, най-новия дисплей за навигация на американския производител на GPS оборудване за прецизно земеделие Trimble TMX-2050. Разработен на базата на операционната система Android, дисплеят съчетава в себе си освен традиционните навигационни възможности и много допълнителни, които го превръщат в многофункционално устройство с широко приложение. В TMX-2050 е интегрирана новата платформа на Connected Farm – Dashboard.

Connected Farm Dashboard предоставя на фермерите важна информация за извършените обработки на различните култури, местоположението на машините в реално време, както и допълнителна информация, свързана с прогнозата за времето и борсовите цени.

Голяма част от бюджета на едно стопанство се изразходва за материали за сеитба и пръскане. Именно поради тази причина един от акцентите на НИК тази година е системата за контрол на материалите Trimble Field IQ. Тя се използва предимно за спиране и пускане на секциите на машината при пръскане и за контрол на нормата на пръскане с различни препарати. Освен при пръскане системата може да се използва и при сеитба за контрол на нормата на влаганите материали и за управление на секциите на сеялката за елиминиране на презастъпванията по време на сеитба, когато размерът на полето не е кратен на размера на сеялката.

Ключов момент за постигане на оптимални резултати при земеделските операции са правилните грижи за почвата, в частност правилното торене на базата на информация за химичния и физичния състав на почвата и нейното pH. Важна стъпка в тази насока е почвеният анализ, който специалистите на НИК Агро Сървис извършват в лаборатория, заемаща първо място по производителност на Балканския полуостров. Една от новостите,  предлагани от лабораторията, освен пълния химичен анализ на почвени проби, са анализите на листни проби, които благодарение на най-новото оборудване в лабораторията от началото на 2014 година се извършват достатъчно бързо, за да може резултатът да бъде при клиента в рамките на 2-4 дена, когато е необходимо да се вземат нужните мерки за корекция.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg