Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Събота, 20 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Призьори Брой: Март 2014
SUNEO спечели награда за иновации
Призът е за „Иновативна технология“

SUNEO спечели награда за иновации

print

e-mail facebook

Добрички панаир АД награди Лимагрейн по време на 20-ото издание на изложението Борса за семена и посадъчен материал в Добрич. Призът е за „Иновативна технология“, спечелен от Лимагрейн за слънчогледовите хибриди от продуктовата линия SUNEO.

„Тъй като синята китка е най-големият проблем при отглеждането на слънчоглед, от няколко години работим на генетично ниво срещу най-агресивните произходи от този паразит. Лимагрейн разполага с най-добре адаптираното портфолио от слънчогледови хибриди за условията на Югоизточна Европа. Това са продуктите от технологията за опазване на слънчогледа – SUNEO. Те носят генетическа устойчивост на най-новите раси синя китка. Тази устойчивост е комбинирана с технологиите Clearfield и Clearfield Plus. По този начин технологията SUNEO предлага не само най-добрата защита срещу заплевеляване, но и двойна защита срещу новите раси синя китка за фермерите, отглеждащи слънчоглед. Хибридите от тази технология ще бъдат водещи в нашето портфолио в следващите години“, коментира Филип Рийдвег, мениджър на Лимагрейн за Централна и Източна Европа.

Лимагрейн разработи 4 хибрида от линията SUNEO, като от сезон 2014 те ще бъдат на българския пазар. Един от тях е LG 56.61 CL, който е модерно средство за получаване на високи и стабилни добиви в среда, усложнена от наличието на упорити плевели, нови раси синя китка, както и най-новите раси мана по слънчогледа. Може да се използва в цяла България, независимо от това колко проблематични са изброените вредители в конкретния регион. Хибридът работи много добре при висок инфекциозен фон на основните заболявания по слънчогледа – фома, макрофимина, фомопсис, склеротиния. LG 56.61 CL унаследява даденостите на типа генетика на LG 56.65, като надгражда всички нива, от които зависи сигурността в представянето на генетиката. Той притежава и отлично маслено съдържание на семките.

Останалите хибриди от технологията SUNEO са LG 56.31 CL Plus, LG 55.42 CL и LG 54.52 HO CL.

В технологично отношение LG 56.31 CL Plus е най-доброто решение за справяне с най-сериозните производствени рискове. Съчетанието между устойчивост на най-новите агресивни раси на синя китка, Clearfield Plus и устойчивост на мана гарантира най-добрата защита срещу синя китка, проблемни плевели и всички раси мана по слънчогледа. Clearfield Plus тепърва навлиза, но притежава редица много сериозни предимства, които ще направят производството на слънчоглед още по-успешно.

LG 55.42 CL се представя отлично в Южна България, залагайки на много добрата си толерантност на засушаване и температурен стрес. Важен фактор за доброто и стабилно представяне на хибрида е генетическата му устойчивост на синя китка и мана, особено в Южна България, където те са сериозен проблем от няколко години. Разполага с много високо маслено съдържание.

LG 54.52 HO CL показва много добро представяне при интензивни условия на отглеждане. Високата толерантност на засушаване и болести допринася за много добрата стабилност в представянето на хибрида. Хибридът е генетически устойчив на новите раси синя китка и на всички раси мана по слънчогледа. Това е високоолеинов хибрид от последно поколение, подходящ за широко райониране.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg