Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Март 2014
Винопроизводството – поминък и празник за Сухиндол
Градът се възражда с проекти по европрограми, отбеляза министърът на земеделието и храните проф. Греков

Винопроизводството – поминък и празник за Сухиндол

print

e-mail facebook

Любителите и почитателите на искрящото вино наричат Сухиндол „Българската шампания” заради балансирания състав от органични киселини и захари на сухиндолското вино, търсено и до днес на световните пазари. Много неща са се променили от времената на първия гроздобер през 1909 г. на избата в Сухиндол. Важното е, че и днес винопроизводството тук съхранява успешно генофонда, присъщ на региона, когато става дума за Гъмза, Каберне, Мерло – все лози, типични за сухиндолския ареал, които носят облика на българското. Така е, защото и до ден-днешен основният поминък си остава дълбоко свързан с бита и душевността на сухиндолци. А лозата и гроздето – естественият продукт, на който са подчинили своята традиционна и съвременна професионална и стопанска дейност.

Преклонението пред природните дадености на региона е една от основните характерни черти на хората, живеещи в малкото селище Сухиндол. Затова на 14 февруари (по григорианския календар), на традиционния български народен празник, когато с почит към Свети Трифон честват лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите, тази година за 150-и път сухиндолци отбелязаха празника на виното и лозарството.

От танците и шествието им, от наздравицата и веселието струеше и непресъхващата им благодарност към над 100-годишната история на поколенията майстори, създали с гордост прочути вина с емблематичните за България сортове Гъмза и Мавруд. Днес освен тях прочутата винарна на града ползва и традиционни класически френски сортове, с предана вярност към емблематичното качество. Нещо повече – възродени са старите сухиндолски традиции за производство на висококачествени бутикови вина, създадени по специална технологична схема, които отлежават във френски и американски дъбови бъчви, а след това в бутилки. Така за милиони ценители на вино в десетки държави по целия свят и днес името на Сухиндол остава свързано с първия досег и преоткритата магия на българските вина. Днес прочутата винарна в града е специализирана в производството от сортовете Каберне Совиньон, Мерло, Шардоне, Мавруд, Сира, Каберне Фран, Мускат, Совиньон Блан и други, както и от емблематичния местен сорт Гъмза. Отглежда около 3000 декара собствени лозя, но и договаря купуване на грозде от множество традиционни местни лозари, подпомагайки икономиката на региона.

При тези самобитни в занаята си производители на грозде в Сухиндол направи традиционното ритуално зарязване на лоза в деня на празника Свети Трифон и министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Изборът на Сухиндол, измежду многото плодородни лозарски землища в страната, беше целенасочен, защото, по думите му „искаме да вдъхнем сили на лозарски райони с отминала слава

Така ще се увеличи и заетостта на хората от тези райони и те ще имат възможност да се занимават с този утвърден български отрасъл – лозарството.” Сигурно затова и ритъмът, и стъпката на традиционното шествие, в което се включи и земеделският ни министър, редом с жителите на Сухиндол, на път към ритуалното зарязване на лозята, изглеждаха особено празнични и някак целенасочени. Областният управител на Велико Търново, кметът на Сухиндол Пламен Чернев, ректорът на Великотърновския университет Пламен Легкоступ бяха участници в традиционното градско шествие. Тук беше и генералният консул на Руското консулство в Русе Владимир Климанов.

„Честит празник, коменданти”,

гласеше надписът, поставен отпред на колата, накипрена със знамена на България и Европейския съюз и червени балони във формата на сърца, която предвождаше шествието.

Под ритъма на духова музика то премина през града, като преливащ от настроение празник. Всички жители на Сухиндол бяха излезли от домовете си, поздравяваха се и черпеха със сладки и бонбони за здраве и берекет. Обичаите повеляват в деня на Свети Трифон да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката, се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. Там се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Този ритуал се нарича „зарязване“. След това всички се събират и избират „царя на лозята“. Едва тогава започва общо угощение. „Царят“ е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си. Той сяда на колесар. Лозарите теглят колесаря и под звуците на гайди, гъдулки и тъпан се отправят към селото или града. Там спират пред всяка къща. Домакинята на дома изнася вино в бял котел, дава най-напред на царя да пие, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино в котела се плисва върху царя и се изрича благословията: „Хайде, нека е берекет! Да прелива през праговете!“ Царят отговаря на благословията с „Амин“. След като стигне до своя дом, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците на главата и през раменете си, той сяда на дълга трапеза да посрещне хора от цялото село.

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg