Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Април 2014
Ечемик и тритикале – атрактивни житни култури по българските полета
Селекцията на ДЗИ, гр. Ген. Тошево – отговор на потребностите на фермерите

Ечемик и тритикале – атрактивни житни култури по българските полета

print

e-mail facebook

Зърнено-житните култури са традиционни за нашата страна, те са в основата и на световното земеделие. Естествено, най-много площи се сеят с пшеница. Това обаче не означава, че много житни култури, като ечемик, тритикале, ръж остават на заден план. Макар и върху по-малко площи, те също намират своето място в сеитбооборота на зърнопроизводителите.

Селекцията на зърнено-житни култури в Добруджанския земеделски институт – гр. Ген. Тошево се стреми да отговори на потребностите на производителите, които проявяват все по-голям интерес към останалите житни култури. Създадените в него сортове ечемик са високодобивни, стабилни, пригодени към предизвикателствата на климата в Добруджа и страната.

До 3 млн. 500 хил. дка са достигали площите с ечемик у нас през минали години, съобщи доц. д-р Галина Михова, завеждащ отдел по зърнено-житни култури. В Добричка област през лятото на 2013 г. са ожънати близо 49 000 дка с ечемик. Тази култура е атрактивна по няколко причини. Тя е бързо ликвидна стока веднага след жътва, много подходяща за проблемни и неплодородни почви, при резки колебания на климатичните фактори. Ечемикът е доста по-сухоустойчива култура в сравнение с пшеницата и по-лесно се справя със стресовите фактори. Проблемът при него е по-ниската студоустойчивост и по-голямата чувствителност на полягане. Съвременната селекция е намерила начин да се справи с тези проблеми. Вече на пазара има български сортове, създадени от институтите в Селскостопанска академия. Тези сортове оцеляват при значителни стресови фактори през зимата, съумяват да компенсират и имат сериозна продуктивност, която често се доближава до тази на пшеницата. Полягането вече не е толкова критичен фактор, ако се спазват технологичните изисквания на културата, подчерта доц. д-р Галина Михова.

Кой е по-търсен за отглеждане по полетата у нас – пивоварният или фуражният ечемик? „Преди пет-шест години основно се наблягаше на фуражен ечемик, тъй като България правеше сериозен износ на фуражната култура за арабския свят. После имаше тенденция към пивоварен ечемик. Там селекционните изисквания са други – високо качество, ниско протеиново съдържание, високо екстрактно съдържание. През последните години тенденцията е отново към фуражните форми, които при нашите условия формират по-висок добив“, разясни доц. д-р Михова.

Добруджанският земеделски институт отчита сериозни успехи в селекцията на ечемик. Предлаганият сорт Каскадьор в момента е национален стандарт по качество. Той се представя стабилно, от зимно-пролетен тип. Сортът покрива всички изисквания на европейската пивоварна конвенция, каза още доц. д-р Михова.

Новите сортове ечемик също се отличават с редица качества – стабилни, устойчиви на стресови фактори по време на вегетация. През 2012 г. са регистрирани два нови сорта зимен двуреден ечемик Ахат и Яспис. Характерно за тях е бързо възстановяване на вегетацията през пролетните месеци и формиране на добив през критичните дни в края на вегетацията. Ахат е с висока устойчивост на полягане, а Яспис – силно зимоустойчив. „В момента те са в схема на начално зърнопроизводство и ще направим всичко възможно да стигнат бързо до земеделските производители“, обеща доц. д-р Михова.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Април 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg