Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 25 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Април 2014
Сортовете и хибридите на Косад Семанс са доказано адаптирани и достатъчно пластични за условията на България
Петър Вълков, търговски представител за Югоизточна България в Косад Семанс

Сортовете и хибридите на Косад Семанс са доказано адаптирани и достатъчно пластични за условията на България

Петър Вълков

print

e-mail facebook

- Г-н Вълков, представете се на читателите на „АгроКомпас“.

- Казвам се Петър Вълков и съм част от сплотения екип на Косад Семанс България. За мен е удоволствие да поздравя всички настоящи и бъдещи партньори на Косад от страниците на авторитетно списание като „АгроКомпас“.

Завършил съм Лесотехническия университет, специалност „Агрономство“, профил Полевъдство. С помощта на Косад Семанс завърших магистърска степен във Франция, в ISA Лил, специалност „Управление в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост.“ На крачка съм и от успешно, надявам се, дипломиране в специалност „Растителна защита“, отново в Лесотехническия университет.

Професионалният ми път започна като полеви агроном в едно от най-големите стопанства в България, което обработва около 70 хил. дка в района на Враца. Опитът, натрупан там, ми е изключително полезен и до ден-днешен, затова съм изключително благодарен на ръководния екип на Агро-КП ЕООД, в лицето на г-н Хаджийски. Първият ми досег до търговията в агросектора беше като част от екипа на Екофол, а сега вече почти три години имам удоволствието да представям продуктите на Косад Семанс.

- Какво Ви накара да изберете професия, тясно специализирана в агросектора, и какво мислите за земеделието като цяло и най-вече за хората, които работят в него?

- Изборът ми на професия беше първото ми важно и добре премислено решение в живота. Когато кандидатствах в университета, България беше кандидат за членство в Европейския съюз и аз си дадох сметка, че от създаването на Съюза, включително и в момента, най-голяма част бюджета се отделя за субсидиране на селското стопанство. Другата причина, която наклони везните в полза на агрономството, е любовта ми към природата, интензивното ежедневие, сменящите се гледки – неща, които ми се предоставят в изобилие, като част от работата ми.

Като пряко ангажиран в земеделието, смея да твърдя, че това е един от малкото отрасли на нашата икономика, който работи успешно и е в постоянен ръст през последните години. Що се отнася до хората, ангажирани в този сектор, първата дума, която ми идва наум, е уважение! Това са хора, които са едновременно управители на фирми, снабдители на резервни части, механизатори, монтьори и какво ли още не. Хора, които трудно падат духом и неуспехът е стимул за тях, а не причина за отказване, а успехът – винаги споделен на голяма софра с добри приятели. Друга радостна тенденция е, че все повече млади хора са ангажирани в земеделието.

- Разкажете ни за Косад Семанс. Кога бяха първите Ви стъпки и какво се промени оттогава до днес?

- От първия ми досег с Косад Семанс до днес имам възможност за постоянно развитие и усъвършенстване. Като стипендиант на фирмата за обучението ми във Франция, попаднах в мултинационална среда, нов тип на преподаване, научих още един европейски език. Изучавахме дисциплини, които донякъде промениха мирогледа ми и ми дадоха насоки как се случва бизнеса в Западна Европа и на кои ценности трябва да акцентирам при работата ми в България. След като взех активно участие в дейността на Косад Семанс България от лятото на 2011 г., останах приятно изненадан от атмосферата и екипа, сред които попаднах. Търговският екип се радва на пълната подкрепа и доверие на управителя – г-жа Гандева, а ние, от своя страна, се стараем и стремим да го оправдаем. Помежду си изградихме приятелски отношения, респект и уважение, и станахме близки – всеки знае, че може да разчита на другия. Подхождайки по същия начин към нашите контрагенти, Косад изгради здраво, стабилно партньорство и приятелство с най-уважаваните дистрибуторски фирми в България, нашите продукти достигнаха до все по-широк кръг земеделски производители, разширихме обхвата на предлаганите от нас видове култури, към екипа ни се присъединиха още няколко добри специалисти, доказахме, че продуктите, които предлагаме, са добре адаптирани към условията в България и при правилен избор на хибрид или сорт виждаме все повече усмивки и пълни хамбари. Растем и се развиваме заедно!

- Кажете ни кои са силните страни на компанията и какви са целите и перспективите ù по отношение на селекцията, свързана с българския пазар.

- Тук ключовите думи са разнообразие и внимание към детайла. Благодарение на активната селекционна дейност на колегите от Франция, ние можем да предложим на българските производители широк набор от култури. Освен традиционно застъпените на полето слънчоглед, царевица, рапица, пшеница, ечемик и тритикале, ние внасяме също сорго и люцерна, а от тази година – и грах.

Особено атрактивни и полезни сме на животновъдите. На тяхното внимание предлагаме хибриди царевица, от които да направят качествен силаж, с по-добра усвояемост и смилаемост на хранителните вещества и по този начин да получат по-голяма хранителна стойност от единица силаж. Можем да реагираме адекватно на нуждите на производителите на биогаз с подходящи хибриди царевица и сорго, както и на производителите, които обработват сертифицирани биополета.

 

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg