Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Май 2014
Трагедия за пчеларите в Добруджа
Масово натравяне на пчелните семейства в добрички села

Трагедия за пчеларите в Добруджа

print

e-mail facebook

Трагедия – така може да се опише най-кратко това, което се случи тази пролет в пчелините в Добруджа. Проблемът с отравянията на пчелните семейства ежегодно застрашава пчелите и поминъка на пчеларите. Въпреки изказаните уверения и надеждите, че все пак сезонът на пръсканията на земеделските култури ще премине безопасно, това не се случи. По-скоро обратното. До редакционното приключване на броя на сп. „АгроКомпас“ можем да отчетем следните тревожни факти: близо 700 отровени пчелни семейства в добричкото село Свобода в края на март. Веднага след това последва сигнал и от село Александрия, община Крушари, за отровени пчелни семейства. През април – още 1500 отровени кошера в село Росица. Според ощетените стопани вероятната причина е третиране на площи с рапица в съседна Румъния и тъй като селото е разположено на 3 км от границата и пораженията стигат и до техните пчелини. В село Горун също подават сигнал за отровени 200 пчелни семейства. Фрапиращи и тревожни данни, зад които се крие не само съсипан бизнес, ентусиазъм и амбиция, но и още нещо – тотално унищожение на едно толкова полезно за човечеството насекомо.

Неоспорими са ползите от медоносната пчела. Нееднократно сме се спирали на факта, че пчелите предшестват човека, но надали ще го надживеят, ако той продължава със същите темпове да ги унищожава.

Екип на сп. „АгроКомпас“ се срещна по селата с ощетените пчелари. Веднага след подадените сигнали от ОД „Земеделие“ са сформирани комисии за оглед на щетите.

Резултатите от лабораторните проби от село Свобода, в което загинаха близо 700 пчелни семейства, показват като причина за натравянето фосфорно-органични съединения. Изследването на мъртвите пчели е извършено в София, а не в чужбина по обясними причини, коментира ощетеният Георги Георгиев, който е загубил напълно 100-те си кошера. Цената на една проба у нас е 41 лв., докато в специализираните лаборатории в Западна Европа достига от 400-500 лв. Основният въпрос обаче си остава без отговор – кой е виновникът за отровените пчелни семейства. По думите на пчеларя отговорът ще дойде след полицейско разследване. Едва тогава може да се пристъпи и към завеждане на дело и търсене на права в съдебната зала. Ако виновникът бъде установен, той ще получи акт от Областната дирекция по безопасност на храните.

В началото на април ощетените пчелари от региона поставиха проблема на среща в Добрич с проф. Светла Бъчварова, председател на Парламентарната комисия по земеделие. Тя е обещала обезщетения по схемата de minimis на всички пострадали пчелари за загубите им след подаване на заявления до Разплащателната агенция. „Решихме да предприемем необходимите действия и да подадем документи, но от Разплащателната агенция ни отговориха, че това обезщетение нямало как да стане“, сподели Георги Георгиев. Така омагьосаният кръг става още по-сложен и труден за потърпевшите.

В село Росица, разположено до румънската граница, е още по-трудно да се определи кой е виновникът за щетите по пчелните семейства. Комисия е обследвала поне пет пъти пчелините на потърпевшите пчелари. Първоначалните огледи са показали 80% смъртност на пчелите, като ежедневно процентът е нараствал. Пчелари и земеделски производители са обхождали нивите в търсене на недобросъвестен фермер, извършил нерегламентирано третиране на посевите. Следи не са открити. Предположенията са, че в съседна Румъния са пръскани посевите с разположената край границата рапица и оттам започва трагедията на стопаните у нас. Според кмета на село Росица Йордан Казаков в последните десет години не е имало подобни проблеми. Земеделците винаги са предупреждавали своевременно и пчеларите са били сигнализирани да затворят пчелите си.

В Деня на отворени врати, който Агенцията по безопасност на храните обяви в Добрич през април, също беше поставен и дискутиран проблемът за натравянията на пчелните семейства. До 10 април т.г. в Областната дирекция са постъпили 520 заявления от страна на земеделски производители за предстоящо третиране. Според началника на отдел „Растителна защита“ Дарина Василева фермерите са наясно с Наредбата за опазване на пчелните семейства и своевременно пускат уведомителни писма. Глобите за нарушителите са съответно от 8 000 до 10 000 лева за юридическо лице и от 3 000 до 5 000 за физическо лице. Това обаче е капка в морето в сравнение със загубите, които търпят пчеларите при унищожаване на пчелните семейства.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Май 2014



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg