Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 18 Юни 2018

Юни 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Юни 2014
Медена къща отвори врати в Добруджа
В село Прилеп показват историята на пчеларството от древността до наши дни

Медена къща отвори врати в Добруджа

print

e-mail facebook

Разположено сред хълмовете на Добруджа, далеч от цивилизацията, село Прилеп предлага кристален въздух, дива природа и тишина. Точно тук отваря врати първата за Добричка област Медена къща. Това е дългогодишна мечта на пчеларката Недялка Михова, която от 2 години работи за осъществяването ѝ. В България има още една подобна медена къща, в която посетителите могат да видят както устройството на един пчелен кошер, така и да се запознаят с всички натурални пчелни продукти. Втората къща у нас е в село Прилеп. Искаме посетителите да надникнат в живота на пчелите и да се запознаят с тях, обобщава идеята си стопанката, която посреща всеки посетител. Идеята е да покаже нагледно пчелните жилища от древността до днес, както и демонстрационен кошер, в който да се наблюдава живота на пчелното семейство, функциониращи стари кошери и хралупи, в които пчелите все още живеят, независимо че са опитомени. Другият важен момент в Медената къща е дегустацията на истински натурални пчелни продукти.

Недялка разказва, че има още идеи и работа по къщата. Предстои да се направи кошер-мечок и инвентар за демонстрация – центрофуга за вадене на мед, машина за кремообразен мед.

Проектът за Медена къща е по мярка 311 от Програмата за развитие на селските райони и се осъществява със съдействието на Местна инициативна група – Добричка. Стойността на бизнес разработката е 70 000 лв.

Интересен акцент в експозицията на Медената къща е нагледно показаното анатомично устройство на пчелата, както и всички видове пчели в едно семейство. Освен това на видно място са поставени препарирани всички индивиди от пчелното семейство – работнички, майка, търтеи. Не липсва информация и за унищожителите на пчелите в природата. Пчеларката планира един своеобразен срез на пчелни пити с килийките на пчеличките и на майката с ларвичките в различни стадии.

В двора на Медената къща са поставени различни видове пчелни жилища, използвани на различни континенти от различни народи по света. Тук са разположени глинено жилище, използвано в Израел и Египет, хоризонтални хралупи за африканските пчелари. По българските земи пчелите са живеели в скални пукнатини и пещери. До началото на ХХ век е била популярна така наречената „тръвна“, използвана от траки, славяни и прабългари. Сега този вид кошери също откриваме в двора на Медената къща. През 1934 г. в България се появява разборният кошер.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Юни 2014ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Мария Иванова: Пчеларството събужда живота в мен
При катастрофата в Чернобил се излюпиха поколения пчели без крила. Оцеляха.

Сеитбата - по-приятна с Косад Семанс
Colonia CS - не просто хибрид, а обещание за успех

Ливадите изядоха „биото”
Хората, които посветиха живота си на живите храни, останаха без субсидии!

Петко Петков: Белият бизнес вече доминира
Можем да участваме в засищането на китайския пазар

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg