Четете онлайн списание Агрокомпас
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Понеделник, 19 Февруари 2018

Януари 2018

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Юни 2014
Медена къща отвори врати в Добруджа
В село Прилеп показват историята на пчеларството от древността до наши дни

Медена къща отвори врати в Добруджа

print

e-mail facebook

Разположено сред хълмовете на Добруджа, далеч от цивилизацията, село Прилеп предлага кристален въздух, дива природа и тишина. Точно тук отваря врати първата за Добричка област Медена къща. Това е дългогодишна мечта на пчеларката Недялка Михова, която от 2 години работи за осъществяването ѝ. В България има още една подобна медена къща, в която посетителите могат да видят както устройството на един пчелен кошер, така и да се запознаят с всички натурални пчелни продукти. Втората къща у нас е в село Прилеп. Искаме посетителите да надникнат в живота на пчелите и да се запознаят с тях, обобщава идеята си стопанката, която посреща всеки посетител. Идеята е да покаже нагледно пчелните жилища от древността до днес, както и демонстрационен кошер, в който да се наблюдава живота на пчелното семейство, функциониращи стари кошери и хралупи, в които пчелите все още живеят, независимо че са опитомени. Другият важен момент в Медената къща е дегустацията на истински натурални пчелни продукти.

Недялка разказва, че има още идеи и работа по къщата. Предстои да се направи кошер-мечок и инвентар за демонстрация – центрофуга за вадене на мед, машина за кремообразен мед.

Проектът за Медена къща е по мярка 311 от Програмата за развитие на селските райони и се осъществява със съдействието на Местна инициативна група – Добричка. Стойността на бизнес разработката е 70 000 лв.

Интересен акцент в експозицията на Медената къща е нагледно показаното анатомично устройство на пчелата, както и всички видове пчели в едно семейство. Освен това на видно място са поставени препарирани всички индивиди от пчелното семейство – работнички, майка, търтеи. Не липсва информация и за унищожителите на пчелите в природата. Пчеларката планира един своеобразен срез на пчелни пити с килийките на пчеличките и на майката с ларвичките в различни стадии.

В двора на Медената къща са поставени различни видове пчелни жилища, използвани на различни континенти от различни народи по света. Тук са разположени глинено жилище, използвано в Израел и Египет, хоризонтални хралупи за африканските пчелари. По българските земи пчелите са живеели в скални пукнатини и пещери. До началото на ХХ век е била популярна така наречената „тръвна“, използвана от траки, славяни и прабългари. Сега този вид кошери също откриваме в двора на Медената къща. През 1934 г. в България се появява разборният кошер.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Юни 2014ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
В Северозапада мафия дирижира достъпа до еврофондовете
Мая Червеняшка, консултант по европроекти от Враца

Свободата да се прилага ОСП след 2020 г. ще даде възможност на икономически силните да диктуват
Магърдич Хулиян е основател и председател на Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели /НСМСФП/

Даниел ПЕРОБ е избран за председател на Sorghum ID
България не участва в първия Управителен съвет на междупрофесионалната организация

NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg